Cum ne afectează deficitul de calciu, magneziu sau zinc?

2 2 jpg jpeg

Cele trei minerale sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Însă, atunci când unul dintre ele sau chiar toate trei există în corp în cantităţi mici, persoana în cauză are o serie de simptome, care dacă nu sunt luate în considerare la timp, pot duce la apariţia altor probleme de sănătate.

Lipsa calciului declanşează contracţiile musculare

O persoană care are un deficit de calciu are ca simptome: senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul membrelor, contracţii musculare necontrolate sau dereglări ale ciclului menstrual.

De asemenea, lipsa calciului poate pune în pericol articulaţiile, crescând riscul accidentărilor. În cazul în care nivelul de calciu este la limita inferioară, pot apărea stări de somnolenţă, palpitaţii, dureri de cap, osteoporoză, tulburări de menopauză atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Deficitul de magneziu, vinovat de atacurile de panică

Magneziul este un mineral care reglează importante funcţii nervoase, iar alături de calciu, intervine în activitatea musculară. De asemenea, magneziul are un rol important în creşterea rezistenţei organismului la stres, contribuind la transformarea zahărului din sânge în energie.

Aşadar, atunci când ai crampe msuculare, suferi de insomnie, de anxietate sau de atacuri de panică, eşti irascibilă sau deprimată înseamnă că nivelul de magneziu din organism este scăzut.

Mai poţi citi şi:

- Carenţa de calciu poate cauza boli hormonale

- Carenţa de vitamina D afectează plămânii

- De ce este periculoasă carenţa de vitamina D în sarcină

Nivelul scăzut de zinc duce la căderea părului

Zincul favorizează procesul de vindecare a rănilor, arsurilor şi chiar a fracturilor şi contribuie la întărirea sistemului imunitar.

De aceea, persoanele care au un nivel scăzut de zinc în organism se confruntă adesea cu răceli, anemii, vedere înceţoşată pe timp de noapte, unghii fragile şi casante, dermatite şi căderea părului în exces.

De asemenea, deficitul de zinc creşte riscul de pneumonie, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.