Culorile din farfurie: limitează consumul alimentelor incolore!

1 culorile din farfurie jpg jpeg

Ceea ce mâncăm contează pentru starea noastră generală de sănătate. Află care este rolul culorilor din farfurie şi de ce este important să luăm mese colorate.

Specialiştii spun că, dacă nu ştim ce reguli să mai urmăm şi ne tot întrebăm ce mâncăruri e mai bine să consumăm pentru a beneficia de cât mai multe nutrimemente, să luăm în calcul o farfurie cât mai colorată. De asemenea, să evităm alimentele incolore, precum pastele făinoase, pâinea albă, orezul şi cartofii.

Culorile din farfurie ne echilibrează nutriţional

Hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul zaharat de tip 2 şi anumite forme de cancer au legătură directă cu ceea ce mâncăm. Prea mult zahăr şi un consum excesiv de semipreparate şi prăjeli ne apropie de aceste afecţiuni, din cauza radicalilor liberi care atacă organismul, în timp ce o alimentaţie bazată pe câteva reguli simple contribuie la starea noastră de sănătate şi ne ţine în formă.

Sistemul de alimentaţie bazat pe culorile din farfurie era folosit în vechime de către chinezi, care foloseau culorile alimentelor pentru a restabili energia organelor vitale. Cercetările recente arată că există o conexiune reală între pigmenţii din fructe şi legume şi o stare bună de sănătate. Bogaţi în antioxidanţi şi compuşi fitochimici, aceşti pigmenţi contribuie la ţinerea la distanţă a bolilor cardiovasculare, a îmbătrânirii premature a organismului şi ajută în lupta împotriva cancerului.

Organismul îşi întăreşte sistemul imunitar prin vitaminele, mineralele şi fibrele obţinute din fructe şi legume. Antocianinele, cu rol în reglarea colesterolului şi în combaterea efectelor produse de radicalii liberi se găsesc în cantitate mare în mango, mure şi cireşe. Bioflavonele, care reduc presiunea arterială, se regăsesc în cireşe, afine, dude negre şi mustul din struguri roşii. Betacarotenul, aliat al sistemului imunitar puternic şi cu rol în încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii poate fi luat din morcovi, broccoli, pepene galben, spanac şi alte legume verzi cu frunze. Tot din legumele verzi se ia şi necesarul de clorofilă, care are efect antibacterian şi antiinflamator. Licopenul, inamicul bolilor de inimă, se găseşte în cantitate mare în roşii, ardei gras roşu şi grapefruit. Luteina, care are rol esenţial în păstrarea sănătăţii oculare, o luăm din broccoli, mazăre, ţelină, pătrunjel, varză creaţă şi spanac. Polifenolii, care au şi ei rol antioxidant şi de prevenire a cancerului, îi regăsim în ceaiul verde şi în ceaiul negru.

Pentru a optimiza valoarea nutritivă a fructelor şi legumelor e bine să ţii cont de câteva recomandări:

  • Pe cât posibil, consumă fructele şi legumele cu tot cu coajă, deoarece în ea se află cea mai mare cantitate de antioxidanţi.
  • Evită fierberea îndelungată a legumelor, pentru că le distruge bună parte din elementele nutritive
  • Caută pentru consum fructe şi legume din culturi ecologice.