Ce utilitate are videocapsula endoscopică

1 2 jpg jpeg

Dispozitivele cu care putem vedea ce se întâmplă în interiorul corpului uman sunt un vis la a cărui înfăptuire medicii şi fizicienii lucrează deja din secolul al XIX-lea. Între timp, tratamentul bolilor gâtului, ale esofagului sau ale tractului gastrointestinal a devenit greu de imaginat fără endoscoape. Termenul endoscop este denumirea generică pentru aceste dispozitive şi înseamnă, de fapt, „observator din interior”.

Există diferite tipuri de endoscoape, de exemplu pentru uretră (cistoscop), pentru stomac (gastroscop) sau pentru colon (colonoscop). Cele clasice au forma unor tuburi flexibile, care sunt introduse în organismul pacientului. Acum un deceniu şi jumătate a apărut însă un nou dispozitiv, menit să sondeze tractul gastrointestinal: videocapsula endoscopică. Este un dispozitiv de mărimea unei bomboane, format dintr-o sursă de lumină, una de energie electrică şi o cameră de luat vederi minusculă, pe care pacientul îl înghite.

Odată ajunsă în interior, capsula începe să filmeze şi trimite imaginile către un receptor, legat în jurul stomacului pacientului. Cu ajutorul acestor imagini, medicul poate să vadă limpede dacă pacientul suferă de cancer sau de o altă afecţiune intestinale. Dimensiunea unei astfel de capsule este adaptată la capacitatea esofagului. Mai precis, camera, bateria şi transmiţătorul nu au voie să depăşească împreună lungimea de 26 mm şi un diametru de 11 mm. Cum se efectuează investigaţia Examinarea cu videocapsula endoscopică poate fi efectuată la unele clinici specializate în gastroenterologie sau la spital. Dimineaţa, pacientul înghite capsula video ca pe o pastilă, cu puţină apă. Capsula se deplasează prin tractul digestiv - esofag, stomac, intestinul subţire şi colon -, şi este secretată apoi în scaun. Ea nu va fi reutilizată şi nici nu este necesar să fie păstrată.

În timpul trecerii sale prin tractul digestiv, care durează între 6 şi 12 ore, videocapsula înregistrează aproximativ 2 imagini pe secundă. Acestea sunt trimise şi stocate pe dispozitivul de înregistrare purtat pe corp. Seara, pacientul scoate dispozitivul de înregistrare, pe care îl va duce ulterior la clinică, unde va fi conectat la un computer. Astfel, medicul vede imaginile video filmate în sistemul digestiv. Videocapsulele moderne din zilele noastre livrează deja aceste imagini la calitate HD.

La fel ca în cazul colonoscopiei, pentru o examinare cu videocapsula endoscopică este necesară o zi de pregătire, în care tractul digestiv este curăţat temeinic. În acea zi, pacientul mănâncă doar un mic dejun uşor. Apoi ia un laxativ şi bea, de-a lungul zilei, multe lichide.

În dimineaţa examinării are voie să bea apă, dar nu şi să mănânce. Înainte de înghiţirea videocapsulei, pacientului i se administrează o substanţă care stimulează activitatea gastrointestinală. Apoi este echipat cu dispozitivul de înregistrare şi înghite minicamera video. Un mare avantaj al endoscopiei cu capsulă video este faptul că, spre deosebire de examinările endoscopice convenţionale, nu este necesară anestezia.

Videocapsula endoscopică s-a dovedit a fi, deseori, soluţia pentru detectarea schimbărilor sau a sângerărilor din intestinul subţire, care nu poate fi realizată prin gastroscopia convenţională sau prin colonoscopie.

De asemenea, poate fi utilizată pentru depistarea şi diagnosticarea precoce a următoarelor afecţiuni: ulcere gastrice, gastrite (inflamaţia mucoasei gastrice), afecţiuni inflamatoare cronice (boala Crohn sau colita ulcerativă), polipi intestinali, tumori intestinale, cum este cancerul de colon. Este, de asemenea, utilă pentru identificarea cauzei reale a unor simptome neclare, ca, de pildă, o diaree persistentă, constipaţie, dureri abdominale sau sângerări.

Cercetătorii de la Institutul german pentru Sisteme Inteligente „Max Planck” lucrează, în prezent, la dezvoltarea unei videocapsule moderne, capabilă nu doar să facă înregistrări în stomac şi intestine, ci şi să ducă medicamentele direct la locul infecţiei sau al tumorii. Ea va putea, de asemenea, să preleveze probe de ţesut pentru biopsii.