Ce trebuie să ştii pentru a te menţine în cea mai bună formă după 60 de ani

1 femeiesarbatorind60ani jpg jpeg

Rareori există secrete când vine vorba despre sănătate şi energie. Totul se poate reduce la patru precepte: o grijă sporită pentru starea ta fizică, o dietă echilibrată, activitate fizică adecvată şi o minte curioasă şi deschisă. Iată, aşadar, ce trebuie să ştii pentru a fi în formă maximă, chiar şi după 60 de ani.

Investigaţii medicale periodice

După 60 de ani, anumite analize medicale devin importante. Anual, ai nevoie de un control stomatologic, pentru tratarea eventualelor probleme invazive, dar şi de unul dermatologic. La fel, tot o dată pe an, este recomandată măsurarea parametrilor vitali şi fiziologici, precum tensiunea arterială, colesterolul şi greutatea. Nu uita să acorzi o atenţie sporită controlului ocular (anual) şi celui auditiv (o dată la doi ani). Evaluarea sistemului osos va fi efectuată la fiecare trei ani, pentru a detecta orice posibil semn de osteoporoză sau de poliartrita reumatoida, aceasta din urmă necesitând investigaţii suplimentare. Medicul specialist şi cel de familie sunt cei care vor decide frecvenţa acestor teste. Screeningul pentru cancer colorectal, mamar sau de col uterin rămâne important chiar şi la această vârstă.

Nutriţie

După 60 de ani, dieta joacă un rol şi mai important în asigurarea bunei funcţionări a organismului, în ciuda schimbărilor care au loc: un tranzit mai lent, slăbiciune musculară, osteoporoză, deshidratare etc. Este esenţial să consumi cel puţin cinci fructe şi legume zilnic. Bogate în fibre, surse de vitamine şi antioxidanţi, te vor ajuta să nu ai probleme de tranzit. Consumă pâine integrală sau produse din cereale integrale o dată pe zi şi leguminoase cel puţin o dată pe săptămână. Nu evita nici produsele lactate, te ajută să reduci riscul de osteoporoză. Bea multe lichide: apă, ceaiuri de plante, supe. Creşte raţia de proteine, prin consumul de ouă, carne, peşte, lactate, leguminoase. Monitorizează-ţi constant greutatea, orice scădere sau creştere semnificativă a acesteia necesită un control medical. 

Sport

Un proverb chinezesc spune: „Dacă faci 100 de paşi după fiecare masă, vei trai 99 de ani”. 30 de minute de mers pe jos rapid pe zi ajută la contracararea pierderii masei musculare, la întărirea oaselor, la activarea tranzitului şi, în general, la o stare psihică mai bună. Strict vorbind, nu este nevoie să faci sport, important este să te „mişti”: să urci scările, să mergi la  cumpărături, să te plimbi cu bicicleta, să grădinăreşti, să plimbi câinele.

Minte sănătoasă în corp sănătos

Odată cu înaintarea în vârstă, tot mai mulţi oameni se plâng de tulburări de memorie. Stimularea zilnică a acesteia ajută la prevenirea pierderii autonomiei şi, prin urmare, la instalarea bolii Alzheimer. Lectură, grădinărit, cursuri de meşteşugărit, pictură, jocuri de masă. Toate sunt activităţi esenţiale care ajută la stimularea creierului. La fel de importantă în viaţa unui senior este relaxarea. Bucură-te de un pui de somn, relaxează-te cu o baie fierbinte, citeşte o carte sau uită-te la serialul preferat. Sunt activităţi obişnuite recomandate pentru a lupta împotriva oboselii, suprasolicitării şi a depresiei. Un rol important în bunăstarea ta îl are calitatea relaţiilor pe care le ai cu familia, prietenii şi interacţiunea cu societatea. Acest lucru te va ajuta să îţi păstrezi o minte activă, să ai sentimentul că realizezi ceva important şi mai ales îţi va spori încrederea de sine. 

La 60 de ani este momentul când te poţi bucura pe deplin de ieşirea la pensie, ai mai mult timp pentru tine şi pentru lucrurile plăcute pe care ai tot amânat să le faci de-a lungul vieţii. Tocmai de aceea este important să acorzi o atenţie sporită stării tale de sănătate, pentru a anticipa orice risc şi pentru a te trata din timp atunci când este cazul.

Sursa foto: Shutterstock