Ce sunt leucocitele

1 2 jpg jpeg

Leucocitele sunt principalele celule efectoare ale sistemului imun. Toate leucocitele: neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele, bazofilele poseda mecanisme proprii de a inlatura patogenii si fiecare actioneaza in diverse faze ale inflamatiei. De exemplu:

- leucocitele pot migra la locul leziunii prin diapedeza,

- neutrofilele si macrofagele in special poseda capacitatea de a fagocita bacterii sau materie moarta,

- eozinofilele sunt active impotriva parazitilor intestinali si in reactii alergice,

- bazolfilele amplifica reactiile inflamatorii,

- limfocitele care circula constant prin tesuturile limfoide, sintetizeaza anticorpi si sunt implicate activ in lupta impotriva agentilor patogeni,

- monocitele ajung mai tarziu la locul leziunii, dar cand ajung aici se transforma in macrofage si completeaza actiunea celorlalte leucocite.

Pielea si membranele mucoase ale corpului sunt in mod continuu expuse la actiunea microbiilor si ale toxinelor microbiene. Unii microbi pot invada tesuturi profunde generand astfel boli. Odata cu intrarea acestor patogeni in corp, functia leucocitelor este pusa in actiune. Rolul fundamental al leucocitelor este de a combate patogenii prin fagocitoza sau prin raspuns imun.

Tehnica de numarare a globulelor albe (leucocite) este asemanatoare celei din a globulelor rosii, dar numarul leucocitelor din sangele uman este mult mai mic. Valori normale ale numarului de globule albe: la adulti - 4.000-8.000 pe 1 mm cub, iar la copii (1-6 ani) - 4.000-1.000 pe 1 mm cub.

Un numar crescut de leucocite (leucocitoza) se intalneste in infectiile acute cu microbi sau paraziti, in infectiile cronice si, in general, in toate bolile insotite de febra. Leucocitoza este un mijloc natural de aparare a organismului, deoarece prin mobilizarea unui numar mare de leucocite, care au rolul de a ucide si fagocita microorganismele patogene, organismul lupta impotriva infectiilor.

Un numar foarte crescut de leucocite, peste 20.000/mm cub, se intalneste atat in bolile sangelui, cat si in infectii deosebit de grave, peritonite, septicemii. Scaderea numarului de leucocite sub 3.000/mm cub se intalneste in unele infectii cu virusuri, in anemii, organisme tarate, fara capacitatea de a mai lupta impotriva infectiilor, in imbolnavirea maduvei osoase