Ce soluţii moderne ai pentru incontinenţa urinară?

1 fata frumoasa fotolia 8676906 subscription l jpg jpeg

Din punct de vedere statistic peste 60% dintre femeile care au născut natural sunt afectate de incontinenţa urinară, care apare chiar şi în timpul activităţilor sau eforturilor fizice normale. Subiectul „pierderi de urină involuntare”, este însă, unul tabu, pentru cele mai multe dintre persoanele afectate, susţine Dr. Erghin Hagicalil, specialist în obstretică ginecologie la Centrul Medical Romar.

Întârzire tratamentelor agravează problema

Peste 80% dintre femeile afectate se prezintă la medic doar când situaţia este deja gravă.„Pacientele  se jenează să discute despre această problemă, preferând să poarte tampoane speciale şi nu merg la o consultaţie. Nu conştientizează faptul că întârzierea agraveză afecţiunea”, adaugă medicul ginecolog Erghin Hagicalil. Potrivit specialistului, în cazurile avansate, soluţiile şi procedurile miniminvazive precum intervenţia cu laser, urokinetoterapia sau terpia PRP nu mai au rezultate la fel de eficiente.

Soluţiile blânde sunt numeroase

Dacă mergi la medic atunci când apare problema, soluţiile minim invasive sunt numeroase şi eficiente. Se pot alege metode ca biofeedback, antrenament vezical, exercitii perineale tip Kegel, stimulare electrica, utilizarea de conuri vaginale, fiecare dintre ele putând să aibă ca recomadnare secundară şi ginamastică medicală asocialtă.

Metodele de biofeedback ajută femeia să înveţe cum să-şi contracte muşchii perineului, care au rolul de sfincter urinar. De asemenea cum să-i izoleze functional,  voluntar, faţă de cei din abdomen.

Antrenamentul vezical învaţă pacienta cum să folosească muşchii perineali cu rol de sfincter, în momentele în care face efort fizic, în scopul de a controla senzaţia de a urină şi de a preveni pierderea de urină.

Stimularea electrică este utilă la toate pacientele la care tonusul muscular al perineului este redus. Prin această procedură, muşchii sunt aduşi într-o condiţie mai bună, după care femeia poate începe singură să facă exercitii. Rezultatele stimularii electrice pot f îmbunatăţite prin exerciţii cu conuri vaginale, de diverse greutati, efectuate acasă.

Rejuvenarea vaginală cu laser

Rejuvenarea vaginală cu laser se realizează cu un aparat special care emite unda laser sub forma unor raze de energie, care pătrund în ţesuturile zonei genitale, îmbunătăţind calitatea mucoasei şi pielii, prin stimularea procesului de sinteză de colagen, elastină şi prin creşterea vascularizaţiei.

„Ţesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente, având ca efect ameliorarea incontinenţei urinare de efort, precum şi un rol pozitiv în cazurile de infectii vaginale cronice, candidoze, E.Coli, etc”, explică medicul ginecolog Dr. Erghin Hagicalil.