Ce se întâmplă în organism atunci când consumaţi un ou în fiecare zi

1 2 jpg jpeg

La ceilalţi 30% dintre participanţi s-a observat o modificare în bine, valorile LDL scăzând. Singurele persoane cărora nu li se recomandă să consume ouă sunt diabeticii, care riscă să dezvolte afecţiuni cardiace.

Ouăle sunt o sursă de proteine de înalta calitate şi conţin, de asemenea, cholina, un nutrient mai puţin cunoscut, dar esenţial pentru bună funcţionare a creierului. Aparent, potrivit studiilor desfăşurate în Statele Unite, 90% din populaţie are carenţe de cholina. Acest aliment-minune reprezintă o sursă importantă de vitamine, calciu, acizi graşi omega-3, fiind benefic pentru oase, ochi, păr şi unghii.

Ouăle consumate la micul dejun asigură o senzaţie de săţietate pe termen lung, ceea ce vă va ajută să mâncaţi mai puţîn în timpul zilei şi să vă menţineţi greutatea. Nu se recomandă să consumaţi mai mult de unul sau două pe zi şi să cumpăraţi doar de la producătorii locali sau ouă organice.

Bogate în substanţe nutritive

Ouăle, spun nutriţioniştii, sunt printre alimentele cele mai sănătoase şi pline de nutrimenţi. Aşadar, pe lângă vitamine şi minerale (calciul, folaţi, vitamina E, fier, potasiu, zinc), au proteine de calitate superioară, grăsimi bune şi alte substante benefice sănătăţii. Astfel că un ou mare conţine 77 de calorii cu 5 grame de grăsimi şi carbohidraţi şi 6 grame de proteine de calitate.

Au proteine de calitate

Aceste proteine sunt formate din aminoacizi interconectaţi între ei. Pentru a construi proteine corpul foloseşte circa 21 de aminoacizi. 9 dintre aceşti aminoacizi care sunt esenţiali pentru organism nu pot fi produşi de corp astfel că trebuie luaţi din alimentaţie. O proteină de calitate este aceea bogată în aminoacizi esenţiali, iar o sursă de proteină care le conţine pe toate aceste substanţe în valorile potrivite reprezintă o sursă bună de proteine. Aşadar nu ocoli ouăle.

Bune pentru sănătatea creierului

Ouăle conţin colină, un nutriment care de multe ori este grupat cu cele din familia B-urilor. Colina este o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor graşi, anumitor acizi aminaţi, dar şi a glucozei. Tot ea combate depunerea colesterolului pe pereţii arterelor şi ajută la eliminarea toxinelor. Această substanţă ajută la sintetizarea unui neurotransmiţător numit acetilcolină şi face parte din membranele celulare. Un ou mare conţine 113 mg de colină.

Un deficit de colină poate duce la boli ale ficatului, tulburări neurologice şi la apariţia bolilor de inimă. Cele mai bune surse de colină sunt gălbenuşul de ou şi ficatul de vită. Colina te ajută să ai o memorie bună. De asemenea, este benefică în hipertensiunea arterială, ulcer, aterosceroza, dar poate contribui şi în tratarea alcoolismului şi a cirozei hepatice. Dacă eşti stresat, consumul de ouă îţi poate fi de folos.

Protejează sănătatea ochilor

În ouă există două substanţe antioxidante: luteina şi zeaxantina. Ele se regăsesc în gălbenuş. Specialiştii spun că reduc riscul de cataractă şi degenerare maculară. Cei doi antioxidanţi tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului. Cercetătorii au demonstrat că dacă se consumă 1.3 gălbenuş pe zi, timp de 4-5 săptămâni, va creşte nivelul de luteină din sânge cu 28-50%, iar cel al zeaxantinei cu 114-142%.

Sunt săţioase

Pentru că au proteine, grăsimi bune şi foarte puţini carbohidraţi nu ţi se va face foame imediat, ba chiar te ajută să scapi de grăsimile saturate. Cumpără ouă de la persoane de încredere, nu din supermarket deoarece găinile respective nu au fost hrănite cu alimente naturale şi astfel compoziţia ouălelor a suferit modificări din punct de vedere nutriţional.