Ce să mănânci pentru a-ţi pregăti pielea pentru expunerea la soare

1 budincidechiacufructe jpg jpeg

Pe lângă faptul că razele solare pot ajuta la sintetizarea în organism a vitaminei D, acestea sunt un factor de stres pentru piele, provocând o supraproducţie de radicali liberi. Prin îmbogăţirea rezervelor de antioxidanţi ale organismului înainte de expunerea la soare, contribui la impulsionarea sistemului imunitar.

Frumuseţea pielii depinde şi de dietă, iar anumite alimente o pot proteja de efectele razelor UV, dar pot şi favoriza bronzarea. Deci, pentru a-ţi pregăti pielea pentru expunerea la soare şi pentru a obţine un bronz frumos, include în dieta ta zilnică alimentele prezentate mai jos. 

Alimente bogate în acizi graşi şi antioxidanţi, pentru protecţie

Grăsimile „bune” sunt esenţiale pentru a menţine supleţea şi sănătatea pielii. Cele mai bune surse de acizi graşi mononesaturaţi sunt avocado, migdalele, seminţele de in, cele de dovleac, chia şi nucile. Ele oferă substanţele nutritive necesare pentru o piele hidratată, strălucitoare şi luminoasă. Nucile conţin acizi graşi Omega-3 şi vitamina E şi le poţi consuma zilnic ca gustare sau adăugându-le tocate peste salate, paste ori desert. Seminţele de in conţin şi ele acizi graşi Omega-3, utili în prevenirea şi tratarea afecţiunilor pielii, cum ar fi acneea şi eczemele. Proprietăţile antiinflamatorii ale acizilor Omega-3 ajută, de asemenea, la stimularea procesului de reînnoire a celulelor din piele. Seminţele de chia sunt pline de proteine, fibre şi Omega-3, toate excelente pentru epidermă. Deoarece seminţele de chia absorb de până la 12 ori greutatea lor în apă, ele pot oferi şi o senzaţie de saţietate o perioadă mai lungă. Budinca de chia este o opţiune foarte bună pentru micul dejun, iar seminţele mai pot fi folosite în smoothie-uri sau ca înlocuitor de ou în preparatele vegane. Cacaua este plină de antioxidanţi şi poate fi consumată crudă, într-un smoothie, sau în ciocolată cu un conţinut de minimum 70%. Antioxidanţii din compoziţia sa protejează celulele împotriva oxidării şi îmbătrânirii. Cacaua mai conţine minerale importante, cum ar fi fier, seleniu, cupru, zinc şi mangan şi este, de asemenea, o sursă valoroasă de magneziu. 

Alimente bogate în betacaroten şi vitamina A, pentru un bronz frumos

Alimentele bogate în betacaroten ajută la pregătirea pielii pentru obţinerea unui bronz uniform şi care durează. Betacarotenul, ca şi soarele, stimulează melanina din piele, fenomen care are ca rezultat bronzarea acesteia. Morcovii au multe beneficii în acest sens, iar, în plus, pot fi consumaţi atât cruzi, cât şi gătiţi, într-o serie de preparate dintre cele mai diverse, de la salate şi antreuri la supă. În plus, sunt disponibili pe tot parcursul anului şi au un preţ accesibil. Cartofii dulci sunt o altă sursă bună de betacaroten şi îi pot înlocui cu succes pe cei clasici în preparate similare. Caisele sunt printre fructele cele mai bogate în betacaroten, pe care organismul îl transformă, în funcţie de nevoile sale, în vitamina A. Li se alătură mango, dar şi pepenele galben, care conţine şi vitamina C, recomandată în combaterea îmbătrânirii, în special a pielii. Savurează toate aceste fructe în salate bogate de vară sau în smoothie-uri delicioase. Printre alimentele pentru o piele excelentă se numără şi spanacul, care conţine o doză triplă de antioxidanţi antirid: vitamina C, vitamina E şi betacaroten. Toate aceste elemente funcţionează împreună pentru a proteja pielea de razele UV. Bucură-te de spanac în salate, smoothie-uri verzi sau uşor sotat cu ulei de măsline, usturoi şi un vârf de sare de mare.

În mod sigur ştii acest lucru, dar este bine să repetăm, trebuie să înveţi să bei apă în fiecare zi. Multe persoane trec cu vederea această nevoie esenţială a corpului. Acesta este motivul pentru care ai nevoie de idei diverse care să te ajute să te hidratezi corespunzător. Pe lângă apa simplă, poţi consuma suc de aloe vera sau de castraveţi ori apă de cocos. Ambele băuturi sunt foarte hidratante pentru organism şi ajută la protejarea pielii. 

Sursa foto: Unsplash