Ce nu ştiai că poţi trata cu dovleac. Află cum prepari remediile!

1 dovleac jpg jpeg

Iniţial, dovleacul a fost cultivat din seminţe în America Centrală, apoi a fost răspândit în lumea întreagă. Din miezul şi seminţele sale s-au realizat remedii ca decocturi, uleiuri, sucuri, tincturi, utile pentru sănătatea pielii, dar şi contra bolilor de prostată, renale, urinare, reumatice, parazitare.

Elemente nutritive esenţiale, precum vitamina A, complexul B, vitaminele C şi E, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, antioxidanţi – toate se găsesc în pulpa de dovleac. Fructul este o sursă bună de betacaroten, un precursor al vitaminei A, pe care-l conţine din plin, şi de vitamina E, cu efect antioxidant. Datorită aportului de vitamina C pe care-l aduce, dovleacul acţionează ca un stimulator al sistemului imunitar şi luptă împotriva infecţiilor. Seminţele de dovleac, bogate în zinc, sunt utile şi în buna funcţionare a sistemului imunitar. Totodată, carotenoizii care conferă culoarea portocalie tipică dovlecilor are efect antiinflamator. Mâncate în stare crudă, fără sare, seminţele de dovleac au efectul unui antiinflamator, ceea ce le face un remediu bun în artrită. Bufeurile şi insomnia cu care se confruntă femeile ajunse la menopauză devin suportabile sau apar mai rar dacă sunt incluse în dietă seminţele de dovleac. Fitoestrogenii naturali pe care-i au în compoziţie şi care scad tensiunea arterială, alină durerile de cap şi încheieturi, obişnuite încă din etapa de premenopauză. Dacă suferi de balonare, seminţele de dovleac pot ameliora disconfortul, pentru că îţi aduc un plus de carbohidraţi şi fibre, importante pentru o digestie sănătoasă.

1. Seminţele combat viermii intestinali

Unul dintre leacurile cele mai utilizate contra helmintiazei (boala provocată de diferiţi viermi paraziţi intestinali) la copii, mai ales, sunt seminţele de dovleac descojite şi mărunţite, amestecate cu miere sau lapte, consumate pe stomacul gol, dimineaţa. Seminţele s-au dovedit eficiente, fiind mai puţin toxice decât antihelminticele, care elimină viermii (vermifuge). O cercetare care a avut loc în Taiwan a arătat că aminoacidul curcubitină din seminţele de dovleac are efectul de a distruge viermii laţi numiţi tenii.

2.Tinctura combate bolile prostatei

Efectul diuretic şi conţinutul bogat în zinc al dovleacului îl recomandă în cazul unor afecţiuni precum adenomul de prostată. Un studiu suedez a arătat că seminţele de dovleac conţin o substanţă numită curbicină, care reduce simptomele adenomului. Nu doar seminţele consumate ca atare sunt utile în această situaţie, ci şi tinctura din seminţe. De aceea, este recomandat a se lua câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate cu câte un pahar cu apă. Trebuie reţinut că acest leac se poate lua numai după un diagnostic clar de adenom, după consultarea unui medic.

3. Uleiul, util în artrită

Cercetări realizate de o echipă de oameni de ştiinţă din Egipt au dezvăluit că uleiul de seminţe de dovleac alină simptomele provocate de bolile artritice. De asemenea, poate fi folosit ca un bun calmant al rănilor şi arsurilor superficiale. În toate cazurile menţionate, inclusiv dureri reumatice, s-a dovedit de ajutor şi pulpa de dovleac strivită şi pusă sub formă de cataplasmă pe zonele afectate. Datorită efectului uşor laxativ al pulpei de dovleac, aceasta poate fi consumată coaptă în situaţia unei inflamaţii intestinale, alături de decoctul de seminţe.

4. Sucul reglează glicemia şi digestia

În lipsa unui storcător, îţi poţi prepara propriul suc de dovleac prin fierberea fructului tăiat cubuleţe în apă cât să-l acopere, pasarea şi trecerea acestuia printr-o sită. Efortul va fi răsplătit, deoarece îţi va regla nivelul glicemiei şi va preîntâmpina apariţia hiperglicemiei. Este necesar să bei doar 50 ml de suc pe zi. De asemenea, dacă ai insomnii, poţi pune la încercare acelaşi leac. O cură de 30 de zile în care iei o jumătate de pahar de suc în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, ajută şi la menţinerea sănătăţii rinichilor şi la eliminarea calculilor renali (pietre la rinichi).

Citeşte: Anemie? Trateaz-o cu sfeclă roşie!