Ce este melasma şi cum se tratează

1 2 jpg jpeg

Melasma este o tulburare comună de pigmentare, care cauzează apariţia unor pete în special pe faţă. Află mai multe despre ce este melasma şi cum poate fi tratată.

Caracterizată de pete maronii sau cenuşii, melasma apare în special pe frunte, puntea nazală, obraji şi buza superioară. Problema este una inofensivă din punct de vedere al sănătăţii, însă anumite persoane nu se simt confortabil din cauza acestor pete, şi atunci caută metode prin care să le elimine.

Ce este melasma şi de ce apare

Hiperpigmentare dobândită, melasma este vizibilă în zona feţei, dar îşi poate face apariţia şi în alte zone, precum braţele, gâtul şi umerii, mai ales dacă acestea sunt expuse frecvent la soare. Cauza exactă a acestei afecţiuni nu se cunoaşte, medicii considerând că motivul apariţiei melasmei ar putea fi o disfuncţionalitate a melanocitelor (celulele care dau culoarea pielii). Persoanele cu pielea mai închisă la culoare se află la risc de a dezvolta melasmă, deoarece au mai multe melanocite decât cele cu pielea mai albă.

Printre potenţialii factori de risc pentru melasmă se numără modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii, traamentele hormonale, administrarea anticoncepţionalelor, expunerea prelungită la soare, anumite produse de îngrijire şi istoricul familial.

Ce soluţii de tratament există

Acum că ai aflat ce este melasma, în cazul în care te confrunţi cu această problemă a pielii, te întrebi cum poţi scăpa de ea. În cazul în care melasma a apărut în timpul sarcinii sau la administrarea de pilule contraceptive, afecţiunea va dispărea treptat după naştere, respectiv după încetarea administrării anticoncepţionalelor.

Dacă melasma este persistentă şi considerată deranjantă din punct de vedere estetic, este necesară o vizită la medicul dermatolog. Acesta va pune diagnosticul după o examinare vizuală, în cele mai multe cazuri, dar, dacă se constată o asemănare cu probleme mai grave ale pielii, va recomanda o biopsie, care presupune prelevarea unei porţiuni mici de piele pentru a fi examinată în laborator.

Medicul poate indica ulterior stabilirii diagnosticului anumite tratamente sub formă de gel, cremă sau loţiune pe bază de hidrochinonă, corticosteroizi, acid kojic sau combinaţii între acestea. Dacă medicaţia nu funcţionează, specialistul poate indica apelarea la anumite proceduri precum dermabraziune, microdermabraziune, peeling chimic sau tratament cu laser.

Sfat: Dacă ai avut melasmă şi te-ai vindecat, e bine ca în continuare să eviţi pe cât posibil expunerea la soare, să porţi pălărie pe timpul verii şi, când ieşi din casă, să îţi dai pe faţă şi pe gât cu o cremă cu factor de protecţie solară.

Citeşte mai multe despre ce este melasma şi ce se poate face pentru a scăpa de această problemă a pielii:

Afecţiuni ale pielii şi ce soluţii ai la-ndemână

Cauzele care duc la hiperpigmentarea pielii