În prezent se fac tot mai multe progrese medicale pentru a descoperi mai multe tratamente pentru afecţiunile care au provocat cel mai mare număr de decese în ultimele decenii. Însă, din păcate, sunt descoperite alte boli care trebuie analizate şi conştientizate, foarte severe, cum este rezistenţa la insulină.

Ce este rezistenţa la insulină

Rezistenţa la insulină este o boală tot mai frecventă, care apare în momentul în care organismul nu mai răspunde la insulină. Pancreasul secretă hormonul pentru a distribui glucoza şi pentru a menţine zahărul din sânge la un nivel stabil. În momentul în care procesul nu mai are loc, glicemia (glucoza din sânge) creşte împreună cu nevoia de insulină. Acest lucru provoacă un ciclu vicios care poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Datorită insulinei, organismul poate re-stabiliza glucoza, dar un nivel crescut al acestui hormon afectează organismul în alt mod. Rezistenţa la insulină este diferită de cea a diabetului. Cu toate acestea, aceasta poate fi o stare anterioară sau să nu aibă nicio legătură cu diabetul. De fapt, nivelurile de zahăr din sânge tind să fie normale.

De ce este atât de comună?

Bineînţeles că există nişte cauze care stau la baza rezistenţei la insulină, una dintre bolile cele mai frecvente în zilele noastre, şi anume:

Obezitatea

Obezitatea poate fi unul dintre factorii care provoacă rezistenţa la insulină, mai ales în momentul în care grăsimea este depozitată în jurul taliei. De asemenea, diagnosticul poate fi exact la persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială, un nivel crescut de colesterol rău, boala ficatului gras sau sindromul ovarelor polichistice.

Citeşte mai multe pe această temă AICI