Cât te poţi îngrăşa în sarcină fără riscuri

1 gravida 42592719 xl jpg jpeg

Greutatea pe care o ai în timpul sarcinii este importantă pentru o evoluţie bună pe parcursul celor 9 luni, dar şi pentru sănătatea pe termen lung a ta şi a copilului. Îţi oferim câteva recomandări privind îngrăşarea în timpul gravidităţii şi paşii pe care îi poţi face pentru a-ţi atinge obiectivul de a-ţi păstra o greutate normală.

O dietă sănătoasă şi echilibrată îl va ajuta pe bebeluş să obţină elementele nutritive de care are nevoie pentru a creşte într-un ritm sănătos. Cu toate că ai nevoie de câteva calorii suplimentare, nu este necesar să mănânci pentru 2. Îţi sunt de ajuns aproximativ 300 de calorii în plus pe zi faţă de perioada în care nu erai însărcinată. Acest lucru te va ajuta să nu iei prea mult în greutate până la finalul sarcinii. În această perioadă este mai bine să te gândeşti mai mult la calitate, decât la cantitate. Gustă din toate, cu moderaţie!

E importantă şi greutatea dinaintea sarcinii

Tot ceea ce mănânci înainte şi după concepţie influenţează copilul. E drept că o importanţă mai mare o are alimentaţia din timpul vieţii intrauterine şi că aceasta trebuie să conţină toate elementele nutriţionale: proteine, grăsimi, carbohidraţi. Obişnuieşte-te dinainte de a afla că vei avea un copil să mănânci mai puţin şi mai des. Nu numai că vei evita îngrăşarea exagerată înainte şi în timpul sarcinii, dar vei avea şanse mai mari să fii ocolită pe parcursul celor 9 luni de greţuri, arsuri stomacale, tulburări digestive. Oricât de ocupată ai fi, deprinde-te să găteşti şi renunţă la fast-food, prăjeli, la semipreparate. 

Care ar fi greutatea normală a gravidei

Dacă te temi de kilogramele în plus, află că la sfârşitul celor 9 luni, dacă te-ai hrănit sănătos, ar trebui să ai cu maximum 16  kilograme în plus. În cazul unei sarcini gemelare, se mai adaugă 3-4 kilograme. Per total, din creşterea totală în greutate din timpul sarcinii, pe lângă cele 3-4 kg ale bebeluşului la termen, greutatea suplimentară este datorată placentei (0,7 kg), esenţială pentru transmiterea substanţelor nutritive la făt, muşchilor şi grăsimii care se acumulează pentru a-ţi întări corpul şi a-ţi creşte rezervele de energie (2,6 kg), lichidului amniotic (1 kg), creşterii în volum a sânilor pentru a fi gata de alăptare (1 kg), sângelui şi fluidelor corporale, care contribuie la hrănirea şi oxigenarea bebeluşului (1,5 kg) şi măririi uterului de 20 de ori mai mult faţă de dimensiunea normală (1 kg).

Creştere variabilă în greutate

Unele femei se pot îngrăşa mai mult decât altele în timpul sarcinii. Totuşi, se recomandă să-ţi controlezi greutatea corporală în această perioadă. O gravidă cu o greutate considerată normală va avea o sarcină mai uşoară, o naştere fără complicaţii şi o recuperare fără probleme. În prima jumătate a sarcinii, nu te vei îngrăşa foarte mult, eventual doar cu 4-5 kilograme, dar în ultimele 4-5 luni, creşterea în greutate este mai mare, ajungând să iei cu până la 2 kilograme pe lună.

Ce complicaţii poate da îngrăşarea exagerată

Cum îngrăşarea în sarcină nu are loc numai în zona taliei şi coapselor, ci la nivelul întregului corp, va fi mult mai dificil să slăbeşti după naştere, în caz că pierzi controlul asupra greutăţii tale corporale. Supraponderalitatea, indiferent dacă a fost înainte de sarcină sau dobândită în cele 9 luni, este un factor care poate provoca diverse probleme de sănătate, cum ar fi diabetul gestaţional, hipertensiunea arterială, creşterea riscului tromboembolic şi a celui de obezitate pe termen lung.

Atenţie!

Evită să ţii diete pentru a evita creşterea în greutate, deoarece carenţele nutriţionale pot da complicaţii în sarcină şi probleme de sănătate bebeluşului!

Sfat

Verifică-ţi greutatea o dată pe săptămână şi la controalele ginecologice de rutină, dar nu mai des, pentru a evita anxietatea.

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Există riscuri şi când acumulezi prea multe kilograme, dar şi atunci când iei în greutate prea puţin. Prea multe kilograme în sarcină pot echivala cu risc de diabet gestaţional, hipertensiune şi diverse complicaţii în timpul travaliului şi al naşterii. Prea puţine kilograme pentru o viitoare mamă pot duce la o greutate mică a copilului şi la naştere prematură. Suplimentarea numărului de calorii ar trebui să crească abia în trimestrul 2 de sarcină ajungând astfel, la finalul sarcinii, ca o gravidă activă, fără probleme de sănătate, să consume un maximum de 2.500-2.800 de calorii pe zi.