Care sunt beneficiile cafelei
Preparata din boabe de cafea, macinate si prajite, cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi sursa de energie. Ea abunda in antioxidanti, iar 2-3 cesti pe zi ne apara de radicalii liberi.
Este sursa de energie
Te simti obosita? Bea o ceasca de cafea. Bautura creste nivelul de energie datorita faptului ca are in compozitie un stimulent denumit cofeina. Dupa ce bei cafea, cofeina se absoarbe in sange, apoi ajunge la creier. Substanta blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma. Multe studii efectueaza pe oameni arata ca licoarea are beneficii asupra functiei cerebrale - inclusiv asupra memoriei, starii de spirit, vigilentei, nivelului de energie si timpilor de reactie.
Ajuta la arderea grasimilor
Cofeina este una dintre putinele substante naturale despre care oamenii de stiinta spun ca ajuta la arderea grasimilor. Mai multe cercetari arata ca cafeina poate creste rata metabolica cu 3-11%, iar cateva dintre ele indica si ca aceasta substanta accelereaza metabolismul cu pana la 10% la persoanele obeze si cu 29% la persoanele care n-au probleme cu greutatea.
Poate imbunatati performantele fizice
Cofeina stimuleaza sistemul nervos si creste nivelul adrenalinei, susbtanta care pregateste corpul pentru un efort fizic intens. Prin urmare, cofeina poate imbunatati performanta fizica cu 11-12%, arata datele unui studiu recent. Bea 1 ceasca de cafea cu aproximativ jumatate de ora inainte de a te duce la sala sau inainte de a face miscare in aer liber.
Reduce riscul de diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o problema majora de sanatate, afectand in prezent milioane de oameni din intreaga lume. Potrivit specialistilor, consumatorii de cafea au un risc semnificativ mai scazut de a se imbolnavi de diabet zaharat de tip 2. Studiile arata ca persoanele care beau frecvent cafea au un risc de 23-50% mai mic de a suferi de aceasta boala. Conform unei revizuiri ample a 18 studii efectuate pe 457.922 de persoane, o ceasca de cafea consumata zilnica a fost asociata cu un risc scazut de diabet zaharat de tip 2.
Protejeaza de boala Alzheimer si de dementa
Boala Alzheimer este cea mai frecventa boala neurodegenerativa si principala cauza a
la nivel mondial. Aceasta afectiune apare, de regula, la persoanele care au peste 65 de ani si, pana la ora actuala, nu exista niciun tratament care s-o stopeze. Cu toate acestea, exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia bolii. Consuma mancare sanatoasa si fa cat mai multa miscare. Pe langa acestea, oamenii de stiinta spun ca si consumul de cafea este foarte eficient in prevenirea bolii. Mai multe studii arata ca cei care obisnuiesc sa consume cafea au cu 65% mai putine riscuri sa se imbolnaveasca.
Lupta impotriva depresiei
este o tulburare mentala grava care afecteaza calitatea vietii. Intr-un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Harvard si publicat in 2011 cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc cu 20% mai mic de a se confrunta cu depresia.