Când devin periculoase curele de slăbit. Ce probleme de sănătate pot să apară

1 ingrasare jpg jpeg

Dietele clasice de slăbit pot duce la pierderea surplusului de greutate, însă, cel mai important lucru este modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung. O cură de slăbire care nu este ţinută corespunzător poate avea urmări negative din punct de vedere al sănătaţii inimii, ficatului şi nu numai.

Dieta discociată funcţionează pe principiul că nu alimentele în sine îngraşă, ci asocierea lor. Presupune disocierea proteinelor de carbohidraţi şi consumarea separată a alimentelor din grupele principale. Această cură este uşor de ţinut, însă poate favoriza unele deficienţe nutriţionale. La rândul ei, dieta Atkins presupune evitarea carbohidraţilor, în favoarea proteinelor. Avantajul acesteia este că poate fi ţinută şi de bărbaţi, care preferă preparatele din carne, principala sursă de proteine. În schimb, cura Atkins poate favoriza apariţia bolilor de inimă, din cauza preponderenţei grăsimilor. Mult mai sănătoasă pentru colesterol şi hipertensiune este dieta macrobiotică, săracă în grăsimi şi bogată în fibre. Totuşi, poate da unele anemii şi carenţă de vitamina B12, necesară pentru sănătatea sistemului nervos.  

Pastilele de slăbit au reacţii adverse periculoase  

Patilele de slăbit nu sunt o soluţie miraculoasă pentru pierderea în greutate, pentru că pot avea reacţii secundare grave, mai ales în cazul existenţei unor boli. Pilulele de slăbit care conţin efedrină pot afecta sistemul nervos şi pe cel cardiac. Ele pot fi şi diuretice, favorizând eliminarea apei din organism. Medicamentele care au ca substanţă activă sibutramina pot creşte tensiunea arterială, fiind contraindicată în afecţiuni coronariene. De asemenea, substanţa activă orlistat poate avea efecte adverse de tip gastrointestinal.  

Curele rapide, cu scăderi vizibile în greutate, sunt urmate de o recuperare a kilogramelor pierdute, de creşterea senzaţiei de foame şi chiar de îngrăşare.