Boala sărutului seamănă cu răcelile, creşte pofta de mâncare şi poate afecta copiii mici

1 bebe jpg jpeg

Este frecventă la tineri, dar poate afecta şi copii mici aflaţi în colectivitate pentru că virusul care o produce, Epstein-Barr se transmite prin salivă. Se manifestă asemănător răcelilor: dureri de gât, oboseală, somnolenţă, febră.

Principalul mod în care puteţi recunoaşte şi diferenţia infecţia cu virusul Epstein-Barr de răceli este inflamaţia localizată la nivelul gâtului, care poate dura 10-14 zile. Amigdalita apărut din cauza "bolii sărutului" nu produce dureri severe ci dă o senzaţie asemănătoare cu „mâncărimea”. Pe peretele posterior al faringelui şi pe amigdale apar pete albe, iar ganglionii sunt umflaţi ca şi în cazul răcelilor. Cei care suferă de "boala sărutului", numită şi mononucleoză, vorbesc  "pe nas", sunt obosiţi şi, în plus, au  o senzaţie puternică de foame.

Infecţia nu recidivează

Virusul care produce mononucleoza se găseşte în salivă şi mucus şi se transmite de la o un copil la altul sau de la o persoană la alta  prin obiecte contaminate sau sărut. Manifestările  apar, de obicei, după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus. În general, "boala sărutului" apare o singură dată în viaţă, de obicei în copilărie sau în intervalul de vârstă 15 -35 de ani, deşi virusul rămâne în organism pentru toată viaţa.

Nu există protecţie împotriva bolii

Medicii infecţionişti spun că există o singură metodă eficientă de a preveni această boală: evitarea contactului cu persoanele infectate. Aproape 80 la sută din populaţia cu vârta de până în 50 de ani a făcut boala sărutulu, sunt de părere specialiştii. Deşi nu este o boală gravă, in situatii rare se poate ajunge la complicaţii, precum ruptura de splină dacă persoana afectată de boală practică un sport de performanţă  sau face un efort intens. Sportul şi efortul fizic nu sunt permise pentru că sporesc riscul producerii unei rupturi de splină. Această complicaţie a bolii apare deoarce lin timpul sportului, la nivelul splinei se acumulează sânge, iar ruptura se produce mecanic, din cauza inflamării.

Tratamentul "bolii sărutului" constă în aministrarea de medicamente antiinflamatoare pentru calmarea durerilor de gât şi medicaţie împotriva febrei. Medicii recomandă şi un consum mare de lichide şi o alimentaţie bogată în vitamine.