Boala care se trateaza cu doua cesti de cafea pe zi. Este recomandat chiar si copiilor

1 boala care se trateaza cu doua cesti de cafea espresso pe zi este recomandat chiar si copiilor jpg jpeg

Cafeina are efectul de a opri miscarile necontrolate produse de o boala rara, dischinezia legata de gena ADCY5. Cafeaua este recomandata chiar si in cazul copiilor care sufera de aceasta maladie.

Echipa de medici a obtinut in premiera rezultate promitatoare in tratarea unui copil cu cafeina. Pacientul are numai 11 ani si a fost diagnosticat in urma cu un an cu dischinezie legata de gena ADCY5, potrivit Agerpres.

"Este o boala rara pentru care nu exista tratament, nici macar nu stim numarul exact al cazurilor, putem vorbi despre un caz la un milion", a declarat unul dintre medici, profesorul Emmanuel Flamand-Roze.

Pacientii sunt afectati de numeroase miscari anormale, exacerbate in perioadele de criza. In prezent nu exista niciun tratament cunoscut pentru aceasta boala extrem de invalidanta.

"Bratele, picioarele si fata incep sa se miste foarte tare. Acest copil nu a putut merge cu bicicleta, nici nu a putut merge la scoala, pentru ca o criza se poate produce oricând", a spus Flamand-Roze, neurolog la Spitalul Pitie-Salpetriere AP-HP.

Odata diagnosticul pus, medicii i-au prescris acestui copil ... cafea. "Au trecut câtiva ani de când prescriem cafea, deoarece alti pacienti au spus ca este foarte eficienta impotriva miscarilor necontrolate", a spus neurologul.

Ca parte a tratamentului, copilul bea o ceasca de espresso dimineata si alta seara. Efectul este rapid (miscarile necontrolate dispar aproape complet) si dureaza sapte ore.

Insa dupa câteva saptamâni, parintii s-au adresat medicilor deoarece cafeaua nu a mai avut efect. Miscarile s-au reluat.

Dupa patru zile, ei au realizat greseala: au cumparat fara sa-si dea seama cafea decofeinizata. Odata ce copilul a inceput sa bea din nou cafea cu cafeina, miscarile sale necontrolate au disparut din nou.

Fara sa-si dea seama, parintii au furnizat dovada care lipsea pentru a fundamenta stiintific eficacitatea cafeinei.

Aceasta poveste "face parte din sansele fabuloase din istoria medicinei", a spus profesorul Flamand-Roze.