Beneficiile nucilor: reduc riscul bolilor cardiovasculare

1 2 jpg jpeg

Printre beneficiile nucilor se numără scăderea riscului de diabet, reducerea inflamaţiei şi contribuţia la normalizarea tensiunii arteriale.

Nu există un aliment-minune care să ne scape de toate bolile sau să ne ajute să le prevenim, însă e important să consumăm cât mai multe ingrediente simple, proaspete şi naturale pentru a fi sănătoşi. Nucile, pe post de gustare şi în cantităţi mici, merită introduse în alimentaţia zilnică: sunt bogate în acizi graşi Omega 3, vitamina E, fibre şi minerale şi le sunt de ajutor mai ales persoanelor suferind de inflamaţii, hipertensiune şi colesterol ridicat.

Beneficiile nucilor sunt susţinute de studii

O serie de studii observaţionale au arătat că fiecare gram de acid alfa linoleic pe zi, care se găseşte şi în nuci, scade riscul bolilor de inimă cu 10%. În plus, consumul moderat de nuci, în combinaţie cu tratamentul recomandat de medic şi un stil de viaţă echilibrat, contribuie la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale şi a glicemiei.

Inflamaţia este sursa multor boli şi poate fi cauzată de stresul oxidativ. Un subgrup de polifenoli din compoziţia nucilor (elagitaninurile) luptă împotriva stresului oxidativ şi inflamaţiei. Bacteriile bune din intestin convertesc aceşti polifenoli într-o substanţă capabilă să protejeze împotriva inflamaţiei. În plus, magneziul şi arginina din nuci contribuie la reducerea inflamaţiei.

Ceea ce mâncăm influenţează echilibrul sau dezechilibrul florei intestinale, iar nuca reprezintă un aliment care contribuie la creşterea numărului de bacterii bune din intestin. Astfel, se reduce riscul de obezitate şi de boli cardiovasculare. Un studiu realizat pe adulţi care au mâncat 43 de grame de nuci pe zi timp de 8 săptămâni a arătat că acestora le-a crescut numărul bacteriilor benefice din intestin.

Printre beneficiile nucilor se numără şi reducerea apetitului. Deşi persoanele care vor să aibă grijă de greutatea lor se tem să consume nuci din cauza numărului mare de calorii, e bine de ştiut că studiile arată că energia absorbită din ele este cu 21% mai mică decât ar fi fost de aşteptat având în vedere nutrimentele conţinute. În plus, nucile trebuie consumate pe post de gustare, nu mai mult 40-50 de grame pe zi. O cercetare în care au fost implicate câteva persoane obeze a arătat că un consum moderat de nuci zilnic le-a redus pofta de mâncare.

Deşi mai este nevoie de cercetări, câteva studii au arătat că nucile consumate regulat sunt legate de o mai bună funcţionare a creierului, crescând viteza de procesare a informaţiilor la vârstnici şi îmbunătăţindu-le memoria.

Cum te poţi bucura de beneficiile nucilor?

În funcţie de momentul zilei în care vrei să le consumi, poţi adăuga câteva nuci crude peste un iaurt la micul dejun sau poţi consuma un pumn de nuci crude (sau uşor coapte fără ulei) ca gustare între micul dejun şi prânz. Dacă îţi plac salatele cu nuci, atunci prepară-ţi la prânz o salată mare de verdeţuri (spanac, pătrunjel, salată verde), în care adaugi 1 morcov ras, 1 ardei gras cubuleţe, câteva nuci tăiate, 1 linguriţă ulei măsline, zeamă de lămâie şi puţină sare.

Citeşte mai multe despre beneficiile nucilor:

Nucile îţi întăresc oasele

Miere şi nuci, combinaţia care are grijă de sănătatea tiroidei