Bebelusul are febra. Stii ce ai de facut?

2 bebelusul are febra jpg jpeg

Febra este cel mai raspandit simptom in randul bebelusilor si, aproape de fiecare data, este un motiv de panica pentru parinti. Babycenter.com a facut un mic ghid de respectat cand bebelusul are febra. Afla din randurile ce urmeaza cum poate fi redusa febra si alte detalii importante!

Cand bebelusul are febra, cea mai simpla metoda de a depista ca ceva este in neregula este sa ii atingi fruntea. Ca sa fii sigur si, mai ales, sa descoperi exact valoarea temperaturii, foloseste un termometru.

Pediatrii considera ca bebelusul are o temperatura normala cand aceasta se situeaza intre 36 si 38 de grade Celsius. Daca temperatura rectala este mai mare de 38 de grade Celsius, atunci da, bebelusul are febra. Daca varsta copilului este mai mica de trei luni, este obligatoriu sa chemi doctorul sa-i evalueze starea de sanatate.

Observa si retine daca cel mic sufera de iritabilitate sau agitatie, lipsa poftei de mancare, somnolenta, dificultate in respiratie. De asemenea, copilul cu febra plange mult, respira prea repede sau poate avea convulsii febrile. Toate acestea simptome trebuie semnalate medicului pediatru, pentru ca acesta sa emita o prescriptie medicala mai eficienta pentru bebelus.

In niciun caz nu ar trebui sa apelezi la exagerarea realitatii, chiar daca iti doresti ca cel mic sa aiba parte de toata atentia medicului.

De ce apare febra la bebelus

In majoritatea cazurilor, febra este raspunsul sistemului imunitar cand in organism s-a declansat o infectie virala, bacteriana sau de alta natura. Din pacate, bebelusii fac febra si din cauza supraincalzirii, a imbracatului necorespunzator – straturi multe de haine si capul acoperit chiar si in toiul verii. Noaptea, bebelusilor le poate creste temperatura din cauza invelirii cu paturi groase.

Alte cauze des intalnite de declansare a starilor febrile sunt vaccinurile si eruptia dintilor, insa in aceste situatii temperatura corpului nu ar trebui sa depaseasca 38,5 grade Celsius.

Situatii de urgenta cand sa consulti un medic

Cand copilul are varsta sub sase luni, iar febra se manifesta prin incapacitatea bebelusului de a-si misca mainile si picioarele, solicita ajutor specializat. De asemenea, e nevoie sa faci asta cand observi ca bebelusul are probleme de respiratie. Ai primit indicatii de tratament, insa febra bebelusului persista mai mult de 24 de ore? Mergi din nou la medic pentru o noua evaluare a micutului. Posibil ca bebelusul sa nu raspunda la medicamentul recomandat.

O alta situatie de urgenta este atunci cand bebelusul are mai mult de sase luni, febra persista mai mult de trei zile, desi medicul ti-a recomandat tratament antitermic. De obicei, in acest caz, febra este insotita de varsaturi sau diaree.

Masuri de luat cand bebelusul are febra

Pe langa administrarea tratamentului prescris de medic, cand bebelusul are febra fixeaza temperatura camerei pe timpul noptii intre 17 si 20 de grade Celsius, iar ziua, intre 22 si 24 de grade Celsius.

Incaperea trebuie sa fie bine aerisita. Copilul trebuie sa bea multe lichide, pentru a se hidrata. Nu este o idee buna sa ii reduci temperatura spalandu-l cu apa rece. Aceasta manevra ii poate scadea brusc temperatura, determinand corpul sa reactioneze in sens opus, generand si mai multa caldura. Verifica temperatura bebelusului si, daca acesta are 39,5 grade Celsius, de exemplu, fa-i baie in apa cu doua grade mai putin decat temperatura corpului lui.

Atentie!

Temperatura ridicata a corpului este un raspuns automat al organismului la o infectie si nu neaparat ceva rau. Unele virusuri si bacterii nu rezista la caldura excesiva si pot fi distruse prin febra mare. Copiii mici fac o serie de boli, iar una des intalnita este boala mana-gura-picior, care poate debuta cu febra.