Băuturile carbogazoase, consumate cu regularitate, pot determinz o creştere a riscului de apariţie a diabetului de tip 2, chiar şi în cazul indivizilor slabe, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie).

Aceeaşi cercetare sugerează că reducerea cantităţii de băuturi carbogazoase ar putea contribui la scăderea numărului de persoane care dezvoltă diabet în Marea Britanie. Alţi experţi afirmă însă că greutatea corporală excesivă şi sedentarismul joacă un rol mai important în dezvoltarea diabetului.

Oamenii de ştiinţă avertizează de multă vreme în legătură cu existenţa unei legături între obezitate, băuturi carbogazoase şi diabet, însă puţine studii au analizat ipoteza potrivit căreia persoanele care consumă cantităţi mari de băuturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea corporală.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate în acest domeniu.,,Tiparul" statistic pe care l-au descoperit sugerează că băuturile răcoritoare care conţin mult zahăr ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporală.

Autorii studiului recunosc însă că au existat anumite limitări în realizarea studiului. De exemplu, cercetătorii nu au luat în calcul modificările adoptate de oameni de-a lungul anilor în ceea ce priveşte obiceiurile lor de consum şi stilul de viaţă.

În plus, savanţii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea că băuturile carbogazoase duc în mod direct la diabet - deşi o legătură directă nu a fost încă demonstrată oficial.