Bărbaţii pot răsufla uşuraţi

2 jpg jpeg

O echipă de savanţi britanici de la Univesitatea Durham şi americani de la Universitatea Columbia a reuşit să cloneze celule care conţin informaţii ce determină creşterea unor noi fire de păr. Celule au fost cultivate în laborator şi apoi implantate în scalp, unde au dus la creşterea părului. Deşi cercetarea este încă la început, această metodă ar putea ajuta milioane de bărbaţi şi de femei din întreaga lume.

Celule crescute în sfere 3D

În prezent, căderii pierderii părului este tratată prin diferite terapii care includ medicamente, care încetinesc procesul de cădere sau prin transplant. Această ultimă metodă presupune transplantarea firelor din zona cefei pentru a acoperi zonele lipsite de păr. Soluţiile sunt însă ineficiente pentru că nu duc la înmulţirea firelor de păr.

Recentele rezultate obţinute de echipele de cercetători reprezită prima reuşită în acest domeniu. Celulele clonate şi transplantate proveneau de la şapte donatori şi au fost crescute în sfere 3D. După şase săptămâni, foliculii noi de păr s-au format în cinci din cele şapte cazuri şi apoi au crescut firele încet-încet.

În 2 cazuri din 3 , persoana care a beneficiat de tratament a observat că i-a crescut mai mult păr, însă acesta era alb. Cercetătorii spun că pe viitor vor putea obţine cu o culoare normală. Dacă vor clona o mostră de celule care aparţin pacientului, părul care va creşte va fi identic cu al acestuia.

Un pas foarte important

Profesorul Colin Jahoda, de la Universitatea Durham, spune că rezultatele obţionute sunt excelente şi că vor fi folosite pentru a descoperi noi tratamente.

,,Nu se ştie cât va mai dura până când chelia va fi tratată definitiv, dar ceea ce am obţinut acum a retrezit interesul. Orice viitoare terapie va consta în transplantarea celulelor care au fost crescute în laborator. Ar putea exista riscul unor infecţii, iar celulele ar putea deveni anormale, fie chiar canceroase, în timp ce sunt crescute. Aşa că trebuie să ne concentrăm asupra siguranţei oamenilor care vor primi transplanturile”, spune Colin Jahoda.