Atenţie! Această boală este mai frecventă vara

1 2 jpg jpeg

Cu siguranţă ai auzit de virusul hepatitic. Ceea ce probabil îţi era necunoscut până acum este faptul că virusul hepatitic A, virus contagios de altfel este mult mai periculos pe perioada verii. Din fericire, pe piaţă există un vaccin care te poate feri de această afecţiune.

Ce este hepatita A

Modurile frecvente prin care se poate intra în contact cu acest virus sunt consumul de apă sau de mâncare contaminate.

Simptomele pot să apară şi după o lună din momentul contaminării virusului. Astfel, dacă te confrunţi cu febră, deşi nu eşti răcit, slăbiciune şi stare de moleşeală constantă, pierderea apetitului, dacă observi că urina este mai închisă la culoare, că ai crampe abdominale, greaţă, vărsături sau diaree nu ezita să te prezinţi la medicul de familie.

Află cum se previne corect hepatita A AICI

Boala mâinilor murdare

Cea mai comună modalitate de a transmite acest virus este prin contactul mâinilor care nu sunt spălate frecvent, a alimentelor nespălate şi consumul de apă contaminată.

Cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, în cazul în care nu ai fost vaccinat pentru a fi protejat de această afecţiune, riscul este destul de mare.

Chiar dacă vara consumăm mai multe alimente reci, crude asta nu reprezintă o garanţie pentru tine că nu poţi contracta virusul. Pe alimentele reci virusul se păstrează mai bine până în momentul în care alegem să le consumăm.

Dacă o persoană infectată cu acest virus, deşi nu are momentan simptome, nu se spală corect pe mâini şi apoi pregăteşte mâncarea, atunci sunt toate şansele ca pe lângă persoana respectivă să se îmbolnăvească şi cei care consumă alimentele contaminate.

Atenţie la piscine!

Ce modalitate mai plăcută de a te relaxa şi totodată răcori vara dacă nu la piscină? Simplul fapt că intri în apă te expune pericolului de a contracta virusul hepatic A.

Dacă observi că locul unde urmează să înoţi nu este igienizat corespunzător, dacă nu există duşuri aproape sau dacă apa este murdară, evită să iei contact cu ea. În plus dacă observi şi bebeluşi în piscină atunci riscul de infectare este şi mai mare, deoarece la copii este mai mare riscul să dezvolte acest virus din cauză că au obiceiul ca pe tot ce pun mâna să ducă la gură.

Ce faci dacă ai contractat virusul

Dacă totuşi ai fost diagnosticat cu acest virus, nu te panica foarte tare. Această formă a virusului hepatic nu afectează ficatul, astfel încât să se cronicizeze şi să cauzeze daune permanente.

În plus dacă ai contractat o dată acest virus, vei căpăta imunitate pe viaţă. Ideal ar fi ca înainte să te imunizezi cu vaccinul care se face în două doze la o diferenţă de 6 luni între ele.