Astm? Află dacă eşti la risc!

1 2 jpg jpeg

Da.1 p

Nu. 0 p 2 Simptomele au dispărut dacă ai luat medicamente?

Da. 0 p

Nu. 1 p

Da. 1 p

Nu. 0 p

4 În cazul în care răceşti, ţi se întâmplă ca răceala să coboare în josul pieptului?

Da. 1 p

Nu. 0 p

Da. 1 p

Nu. 0 p

6 În ultima lună, ai avut episoade de tuse sau de respiraţie greoaie care

te-au trezit din somn?

Da. 1 p

Nu. 0 p

7 În ultima lună, ai avut episoade de tuse sau respiraţie greoaie în timp ce făceai efort fizic?

Da. 1 p

Nu. 0 p

8 Ai alergie la praf, polen sau la păr de animale?

Da. 1 p

Nu. 0 p

Da. 1 p

Nu. 0 p

10 Munceşti într-un mediu toxic?

Da. 1 p

Nu. 0 p

Da. 1 p

Nu. 0 p

Da. 1 p

Nu. 0 p

Între 0-3 puncte

Risc scăzut

Eşti printre norocoşii care nu suferă de afecţiuni respiratorii cauzate de alergeni. Stilul de viaţă sănătos, al cărui adept eşti, este probabil factorul datorită căruia te afli în acest grup „select”. Continuă să faci sport în mod regulat şi nu ezita să te adresezi unui medic încă de la primele simptome. Astmul poate fi ţinut în frâu dacă este depistat la timp.

Între 4-8 puncte

Risc moderat

Cazurile de alergie din familia ta, episoadele de strănut şi de tuse pe care le experimentezi ori de câte ori stai în praf sau în fum, respiraţia şuierătoare sau greutatea pe care o simţi în piept după efort sunt semne ale astmului. Dacă te confrunţi cu aceste probleme, este bine să mergi la medic pentru a elimina orice

suspiciune.

Între 9-12 puncte

Risc crescut

Este foarte posibil să suferi deja de această afecţiune. Dacă probabil credeai că este o răceală care tot revine sau o simplă alergie, se poate să te fi înşelat. Mergi la un medic specialist pentru a-ţi prescrie medicamentele de care ai nevoie pentru reducerea simptomelor. Între timp, depistează şi stai departe de sursele care-ţi produc crizele de astm (praf, polen, fum).

De ce apare astmul

Astmul este boala cronică cea mai răspândită în rândul copiilor. Factorii de mediu şi de viaţă au o anumită influenţă asupra declanşării astmului, iar predispoziţia la astm şi la alergii este ereditară. La majoritatea copiilor bolnavi de astm şi la aproape jumătate dintre adulţi, astmul este declanşat de substanţele alergene prezente în aer.

Reacţia alergică provoacă inflamarea mucoasei bronhice prin secreţia în exces a mucusului şi duce la contracţia muşchilor bronhici. Factorii care duc cel mai adesea la declanşarea unei crize de astm sunt aerul rece şi uscat, efortul fizic, fumul de ţigară, poluarea, stresul şi infecţiile căilor respiratorii.