Aşa ţii sub control greutatea la menopauză!

1 femeie menopauza jpg jpeg

Menopauza aduce multe schimbări fiziologice, inclusiv creşterea în greutate. Iar fluctuaţiile hormonale sunt principala cauză a rotunjurii formelor femeii aflate în această perioadă. Există unele măsuri prin care poţi controla greutatea la menopauză.

Cele mai multe femei încep să descopere schimbările legate de greutate între 45-50 de ani, adică la perimenopauză, acea etapă premergătoare menopauzei, care continuă apoi şi la menopauză, când ovulaţia şi menstruaţia au dispărut complet. La tinereţe, reprezentantele sexului frumos adună grăsime pe şolduri şi coapse, în timp ce, după 40 şi ceva de ani, „colăceii“ apar mai ales pe abdomen. Iar această grăsime din talie este nu numai inestetică, ci şi periculoasă, crescând riscul declanşării problemelor cardiovasculare.  

Alimentaţia şi sportul

În primul rând, e bine să afli că nu există minuni care să se întâmple peste noapte. Pentru a ţine în frâu acumularea de kilograme, trebuie să-ţi schimbi stilul de viaţă pe termen lung. Antrenamentul de forţă este recomandat femeilor aflate la menopauză din simplul motiv că, la această vârstă, se pierde masă musculară, iar procesul poate fi reversat doar prin exerciţii care să-ţi dezvolte musculatura. De ce avem nevoie de muşchi? Deoarece ei cresc cantitatea de energie de care corpul are nevoie pentru a funcţiona, pentru a menţine optimă temperatura corpului, bătăile inimii şi respiraţia. O masă musculară mai dezvoltată ne ajută să ardem mai multe calorii, ceea ce ne permite să menţinem controlul asupra greutăţii. Aşadar folosirea unor greutăţi în timpul a 2 şedinţe săptămânale de sport obligatorii poate face toată diferenţa asupra siluetei.

Reglează-ţi somnul

La menopauză, calitatea somnului poate avea de suferit, iar lipsa odihnei te poate determina să mănânci mai mult în timpul zilei şi să acumulezi grăsime în jurul taliei. Dacă nu reuşeşti să dormi bine, stai departe de telefon sau de televizorul măcar cu o oră înainte de ora de culcare. Culcă-te şi trezeşte-te la aceeaşi oră în fiecare zi şi menţine-ţi aceste obiceiuri bune de fiecare dată. Dacă întâmpini, în continuare, probleme cu somnul, apelează la medicul de familie sau la un specialist.

Citeşte şi: Durere de şold. Poate fi artroză?

Verifică-ţi medicaţia şi redu stresul

Dacă ai început să iei în greutate odată cu administrarea unui nou tratament, e posibil ca acesta să aibă ca efect secundar îngrăşarea. Întreabă-l pe medicul tău dacă nu-ţi poate prescrie alte medicamente, fără astfel de efecte adverse nedorite. În plus, stresul poate fi altă cauză a luării în greutate. Femeile aflate la menopauză au adesea grija copiilor, dar şi a părinţilor sau socrilor care înaintează în vârstă şi necesită mai mult ajutor. Pentru a-ţi muta gândul de la probleme, intensifică-ţi activitatea fizică sau apelează la un psiholog. Şi, nu în ultimul rând, renunţă la aşteptările exagerate! Trebuie să te împaci cu gândul că nu vei mai arăta niciodată ca la 20 de ani, iar lucru acesta nu e o catastrofă. Aşa cum ai acceptat transformările naturale din pubertate, când ţi-a venit pentru prima dată ciclul şi ţi s-au dezvoltat sânii, şi acum trebuie să accepţi schimbările prin care treci ca parte naturală a înaintării în vârstă.  

SFAT

Un nou stil de viaţă. Dacă ţii la siluetă, trebuie să mănânci mai puţin şi să te mişti mai mult. Pe cât posibil, evită grăsimile, iar, în ceea ce priveşte sportul, orice fel de exerciţii fizice şi mersul pe jos sunt mai bune decât sedentarismul.