Menopauza nu este o boală! Trebuie abordată interdisciplinar şi separată de posibilele afecţiuni

1 2 jpg jpeg

Statisticile arată că peste jumătate dintre femeile din România sunt la menopauză, însă un sfert dintre românce nu au fost niciodată la medicul ginecolog.

Menopauza, deşi este o stare fiziologică normală, este un subiect despre care nu se vorbeşte foarte mult. Multe femei ajunse în această perioadă a vieţii nu discută cu medicul despre simptomele pe care le au, iar altele nu urmează tratamentele recomandate. Specialiştii spun că, dacă este vorba despre o menopauză obişnuită, femeile nu au de ce să se teamă. Dacă există patologii asociate, atunci acestea trebuie tratate. De asemenea, schimbările la nivel fizic pot necesita diverse tipuri de terapii: de exemplu, pentru anumite femei e nevoie de terapie hormonală, pentru altele ajută fitoterapia.

„O mare problemă este aceea că femeile nu vorbesc despre ceea ce le doare. Trebuie să le ajutăm să ne spună că nu se simt bine. Există câteva mituri medicale, parte dintre ele inspirate din studii care au fost în desfăşurare acum mulţi ani, şi mă refer în primul rând la abordarea unor subiecte sensibile, precum tratamentul de substituţie hormonală, care nu trebuie să fie mereu, dar în multe situaţii, trebuie să fie. Femeile din această grupă de vârstă constituie un segment social extrem de important şi din acest punct de vedere merită să dezvoltăm programe care să le ajute să trăiască mai bine”, spune dr. Iosif Niculescu, medic cu peste 30 de ani de experienţă în ginecologie.

Trei sferturi dintre femeile la menopauză au bufeuri şi migrene

Mai mult de jumătate dintre femei spun că menopauza este o stare neplăcută, iar peste 60% declară că au probleme în viaţa profesională.  Simptomele menopauzei sunt de mai multe naturi:

  • 75% dintre femei experimentează simptome vaso-motorii: migrene şi bufeuri, care pot lua forme severe, ajungând la 18 episoade pe zi, afectându-le capacitatea de a duce o viaţă normală
  • 60% dintre femei au simptome uro-genitale: atrofie uretrală, atrofie vaginală, disfuncţii sexuale
  • 45% dintre femei au simptome psihogene: furie, anxietate, depresie, tulburări de somn şi de concentrare
  • Doar 10% dintre femei nu au niciun fel de simptom

Ce investigaţii trebuie să facă o femeie la menopauză

În primul rând, consultul va fi unul ginecologic, senologic şi endocrinologic, iar în urma acestuia se va constata dacă femeia are nevoie de investigaţii suplimentare, precum:

  • examen cardiologic, inclusiv examinare doppler de vase periferice
  • ecografii de sân, transvaginal, tiroidă, evaluare psihologică
  • testare diabet şi boli de nutriţie
  • examen uro-ginecologic
  • teste de trombofilie, dozări hormonale, colesterol

Menopauza înseamnă scăderea producţiei de estrogen în corp. Efectul nivelului scăzut se manifestă prin lipsa menstruaţiei, prin atrofie în toată sfera aparatului genital, unde hormonii reglează fluxul sangvin şi secreţiile, prin afectarea rezistenţei oaselor, prin dereglarea balanţei colesterol bun-colesterol rău, şi prin scăderea nivelului de colagen. De asemenea, când femeile nu mai au estrogen, bolile cardiovasculare au exact aceeaşi incidenţă şi rată de mortalitate ca la bărbaţi. Incidenţa accidentelor vasculare cerebrale este mai crescută după menopauză, scăderea masei musculare şi, nu în ultimul rând apariţia diverselor tumori în strânsă legătură cu rolul hormonilor în general.  Abordarea trebuie să fie una interdisciplinară în cazurile complicate, pentru a rezolva problemele de sănătate ale femeii la menopauză şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii.

„Menopauza nu este o sperietoare, este o devenire, dacă vreţi, este chiar o împlinire. Cred că acolo unde, într-adevăr, fizicul pierde ceva din potenţial, există un foarte mare câştig pe latura spirituală, mentală, pe partea aş spune chiar intelectuală. Menopauza obişnuită nu trebuie privită ca fiind o problemă, este pur şi simplu o altă etapă a vieţii. Sigur că da, când apar probleme, la fel ca în perioada adultă, ca în a pubertăţii etc. intrăm în patologie şi atunci trebuie tratată. Noi ne propunem prin abordarea multidisciplinară să încercăm să departajăm patologicul de normalitate şi să facem femeile să înţeleagă că nu au de ce să se sperie. Trebuie să facem mai multă popularizare, ca lumea să înţeleagă exact că nu se întâmplă nimic ireparabil la menopauză”, spune prof. dr. Nicoale Poiană, membru fondator al Societăţii Române de Menopauză şi fondatorul clinicii MediPlus, axată pe îngrijirea femeii.

Stilul de viaţă este extrem de important la menopauză

În primul rând, e necesar ca femeile să îşi trateze afecţiunile pe care le descoperă la controlul medical pentru menopauză şi să urmeze indicaţiile medicilor legat de terapia hormonală sau alte terapii alternative. Însă un aspect foarte important, despre care se discută la fel de puţin, spun medicii, este faptul că, odată intrate în această perioadă, femeile trebuie să facă o serie de schimbări în stilul de viaţă: să renunţe la fumat, să aibă o alimentaţie sănătoasă şi să fie atente la greutatea corporală, să nu consume alcool în exces (mai mult de o unitate pe zi). „Legat de conduita terapeutică, menopauza nu trebuie tratată doar pentru că e menopauză, vreau să subliniez. Noi nu suntem aici avocaţii unei terapii de substituţie hormonală, încercăm să avem o atitudine echilibrată şi să le explicăm încă o dată pacientelor noastre că e foarte important să aibă un mod de viaţă corect: să nu fumeze, să nu se îngraşe, să nu consume alcool. Desigur, e important şi să aibă un aport suficient de calciu şi vitamina D, apropo de impactul pe oase. În cazuri bine selecţionate, dar mai ales în cazul pacientelor care au menopauză precoce, e clar că substituţia hormonală joacă un rol benefic. Se vorbeşte la momentul ăsta de alte căi de administare decât cele clasice, transdermic şi transvaginal pare să fie mult mai puţin periculos decât să înghiţi pilule. Pacientele trebuie să fie informate, mai ales că există alternative, preparate din fito-estrogeni, precum şi molecule noi, care acţionează ţintit şi multe altele. Există afecţiuni descoperite la vizita iniţială legată de menopauză şi vrem să le ajutăm pe femei să-şi trateze în primul rând aceste lucruri şi abia apoi să vorbim de menopauză”, mai precizează dr. Niculescu.