Aşa eviţi ispitele culinare!
Însă, în cazul în care ştii că atunci când te apuci să mănânci, cu greu te mai poţi opri, iată câţiva paşi care te vor ajuta să combaţi supraalimentaţia.
Scapă de alimentele care te ispitesc
Cu toţii avem preferinţe culinare şi slăbiciuni atunci când vine vorba de anumite alimente. Fie că este vorba de dulciuri, produse de patiserie sau fast-food, ele nu au ce căuta în dulapul sau frigiderul tău. Este mult mai simplu să rezişti tentaţiilor, dacă ele nu se află prin preajma ta.
Însă, în cazul în care pe raftul de sus al frigiderului se află o prăjitură gustoasă, nu-i de mirare că apetitul se activează şi simţi nevoia de a o consuma. Aşadar, înlocuieşte alimentele bogate în calorii cu versiuni light, precum fructe sau deserturi preparate în casă.
Pune mai puţină mâncarea în farfurie
Când te aşezi la masă este indicat să îţi pui în farfurie porţia pe care ai de gând să o mănânci şi să te limitezi doar la ea. Dacă, spre exemplu, aduci alimentele pe un platou, şansele de a mânca mai mult cresc considerabil.
De asemenea, alegerea unor farfurii de dimensiuni mai mici este o bună soluţie pentru a mânca mai puţin. În ceea ce priveşte culoarea acestora, studiile arată că mâncatul dintr-o farfurie albastră reduce pofta de mâncare.
Citeşte şi:
- Cazi pradă tentaţiilor culinare? Află care sunt motivele!
- Cum îmi menţin greutatea după dietă?
- Trucuri ca dieta să-ţi reuşească
Concentrează-te asupra a ceea ce faci
Atunci când mănânci este extrem de important să te gândeşti doar la acţiunea pe care o întreprinzi în acel moment. Lasă grijile şi gândurile şi concentrează-te asupra mâncatului.
Mănâncă în linişte, mestecă încet şi sub nicio formă nu te lăsa distras de alţi factori, precum televizorul, întrucât există riscul de a mânca ceva mai repede şi mai mult.
Alege alimentele potrivite
Degeaba respecţi paşii anteriori, dacă la masa de seară consumi o mâncare grea, bogată în grăsimi şi calorii goale. Alege alimentele inteligent, optând pentru cele care conţin din plin proteine şi fibre, deoarece acestea au rolul de a menţine senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.
Alimentele cele mai bogate în fibre sunt cerealele integrale, fructele şi legumele, în timp ce proteinele se găsesc din plin în cereale integrale, produse lactate, albuş de ou, piept de pui, muşchi de vită şi peşte.
Simţi nevoia să mai mănânci o porţie de mâncare?
Chiar dacă este aşa, asta nu înseamnă că organismul tău are nevoie de mai multă mâncare. Stomacului îi ia 20 de minute pentru a transmite creierului semnale că este plin. Acest lucru poate fi o problemă, în cazul în care ai tendinţa să mănânci repede.