Aproximativ 10% din medicamente sunt contrafăcute sau sunt de calitate inferioară

1 2 jpg jpeg

Semnalul de alarmă a fost tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care arată, în ultimul său raport, că cel mai des sunt contrafăcute antibioticele, contraceptivele, medicamentele oncologice şi cele pentru tratarea malariei.

Raportul are la bază peste 100 de cercetări ştiinţifice, din 88 de ţări în curs de dezvoltare, în cadrul cărora au fost analizate peste 48.000 de medicamente, scrie Agerpres.

Această agenţie a ONU, al cărei sediu se află la Geneva, afirmă că cele mai frecvent utilizate produse medicale fără licenţă şi de o calitate inferioară standardelor acceptate sunt medicamentele împotriva malariei şi antibioticele administrate contra pneumoniei, însă această problemă afectează întregul domeniu medical, de la tratamentele anticancer şi până la contraceptive.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat un apel comunităţii internaţionale, cerându-i să coopereze pentru a stopa producţia şi traficul internaţional cu astfel de produse.

Produsele medicale contrafăcute sau de calitate inferioară provoacă nu doar maladii şi chiar decese, ci contribuie şi la proliferarea bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice.

1 2 jpg jpeg

Începând cu anul 2013, OMS a primit 1.500 de rapoarte despre cazuri de medicamente contrafăcute şi de calitate inferioară, 42% dintre ele provenind din Africa subsahariană, 21% din cele două Americi şi 21% din Europa.

Calculele făcute de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh arată că cel puţin 72.000 de copii mor în fiecare an de pneumonie, din cauza unor antibiotice contrafăcute sau care au o calitate sub standardele acceptate.

Potrivit Reuters, medicamentele contrafăcute conţin doze incorecte de substanţă activă, ingrediente nepotrivite sau se remarcă prin lipsa completă a substanţei active.

În acelaşi timp, un număr îngrijorător de mare de medicamente autorizate nu îndeplinesc standardele de calitate din cauza mai multor factori, inclusiv din cauza depozitării lor în condiţii neadecvate.

Întrucât comerţul cu astfel de medicamente ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari în ţările sărace şi în curs de dezvoltare, acest lucru înseamnă că vânzările de medicamente contrafăcute sau care au o calitate inferioară reprezintă deja o afacere de aproape 30 de miliarde de dolari.