Antrenorul personal poate fi un pericol pentru sanatate

1 2 jpg jpeg

Organismul uman are in gene miscarea, inca de la inceputuri, de cand eram vanatori-culegatori. Milioane de ani, oamenii si-au mentinut obiceiul sanatos de a se misca permanent, insa ultimii 50 de ani, sedentarismul a inceput sa faca ravagii. In paralel cu acesta, au inceput sa se dezvolte sporturile de masa, salile de sport si competitiile pentru amatori, tocmai pentru a compensa neajunsurile provocate de meseriile tot mai statice. insa de la miscare moderata, adaptata nevoilor fiziologice ale organismului, si pana la accidentari, afectari ale ligamentelor si cartilagiilor din dorinta de a obtine rapid o silueta bine definita, uneori, nu e decat un pas.

„Suntem un popor care nu se misca suficient. 70-80% sunt sedentari, restul fac miscare dezorganizat, dupa ureche. in Romania, sportul e privit absolut eronat. Iar antrenorul personal poate fi un pericol pentru sanatate. in afara de faptul ca da sfaturi de nutritie chiar daca nu e pregatit, nu are o strategie corecta nici raportat la sport. El probabil e un fost sportiv musculos, bineinteles - model pentru oameni, care, ca sa-si justifice banii, ii forteaza pe cursanti. Implicit apar patologii articulare la genunchi, coloana, solduri, umeri, rupturi musculare. Poate omul nu realizeaza decat daca se rupe ceva in acel moment, dar problemele se pot agrava in decurs de cateva luni. Orice fortare pentru corp in numele sportului e nepotrivita. Exista si studii care au aratat ca atunci cand oamenii vor sa slabeasca si isi fac abonamente la sala, renunta dupa prima saptamana. Pentru ca se duc des, forteaza, ii va durea ceva, vor face o intindere, o ruptura musculara, si zic ca sportul nu-i de ei”, atrage atentia dr. Florin Ioan Balanica asupra unei situatii din ce in ce mai frevente in Romania, aceea a sportului facut dupa ureche, fara a respecta nevoile organismului.

Iata cum descrie experienta o pacienta care a resimtit din plin efectele antrenamentelor dure de la sala.

“Am inceput acum 4,5 ani sa lucrez cu un antrenor personal. 4-5 zile din 7. in aceasta perioada, tot timpul eram presata sa fac mai mult si mai mult. Cum de felul meu imi place sa fac lucrurile bine, am tinut cont de sfatul “specialistului”. Antrenamente hard, greutati, sute de sarituri per antrenament. Nu mi s-a spus ce riscuri exista cu aceste antrenamente atat de intense. Le-am aflat cand am ajuns sa am probleme cu genunchiul. Mi-am facut un RMN si am aflat ca am o multitudine de transformari patologice la nivelul genunchiului care necesita operatie. in urma operatiei in care s-au facut multiple reparatii la nivelul meniscului si cartilajului, am mers 6 saptamani cu carjele si va trebui sa fac 6 luni recuperare”.

“Sunt intr-o majoritate covarsitoare femei sau barbati, 35 ani +, cu studii superioare, venituri peste medie, din mediul urban, care au reusit in cariera/afaceri, dispun de bani si inteleg sa investeasca in aspect si sanatate, dar nu fac diferenta intre profesionistii care ii ghida corect si inspirat si cei care doar pretind asta. Tocmai de aceea aleg eronat sportul ca prima intentie si tipul de miscare gresit, nu inteleg in totalitate rolul nutritiei. si, sa nu uitam, sunt parte din generatiile noi care nu au rabdare sa vada rezultate si vor totul extrem de rapid, de intens, de concentrat – ceea ce nu inseamna aproape niciodata sanatos si benefic”, descrie tabloul situatiei in care se regasesc multi romani medicul Florin Ioan Balanica.

Miscarea moderata, adaptata potentialului fiecarui organism, are numeroase beneficii pentru sanatate: o oxigenare optima, un somn mai bun, un sistem cardiovascular mai puternic, o reducere a stresului, o imbunatatire a stimei de sine si, de ce nu, relatii sociale de calitate. insa de multe ori, miscarea intensa este privita drept panaceu pentru kilogramele in plus. Atitudine total gresita, spun specialistii in programe echilibrate de nutritie si sport.

„Primul pas NU ar trebui sa fie un abonament la sala, ci apelarea la un medic. E bine mai intai sa-si regleze nutritia si abia apoi sa inceapa sportul. O persoana obeza sau supraponderala trebuie sa stie ca-i sunt total interzise ridicarea de greutati, exercitiile din saritura sau alergatul, pentru ca are articulatiile si musculatura slabe. Poate face bicicleta statica, exercitii din culcat pe spate sau pe burta, exercitii usoare pentru toate grupele musculare”, adauga expertul in medicina stilului de viata.