Anca Serea are anemie. Află totul despre această boală!

1 anca serea png png

Soţia lui Adrian Sînă a anunţat public că are anemie, afecţiune din cauza căreia a avut nevoie de spitalizare. În jur de un sfert din populaţia lumii suferă de anemie, boală cauzată de o scădere a cantităţii sau a calităţii globulelor roşii sau a hemoglobinei. Oboseala, slăbiciunea, paloarea şi mâinile şi picioarele reci pot fi puse pe seama anemiei.

În jumătate din cazuri, este vorba de anemie produsă de carenţa de fier. Femeile cu menstruaţii abundente, copiii la vârsta preşcolară, gravidele şi vârstnicii au un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu anemie. De asemenea, poate să apară la cei cu diete restrictive, la cei cu probleme digestive, care împiedică absorbţia nutrienţilor şi la cei cu afecţiuni cronice.

Anemia poate fi temporară sau cronică, având grade de severitate de la uşor, la moderat şi sever. Simptomele anemiei sunt puţin specifice şi pot fi puse pe seama altor probleme de sănătate: energie fizică şi psihică redusă, probleme de concentrare şi memorare, somnolenţă, iritabilitate, ameţeli, paloare, cefalee. Dacă ai astfel de simptome, mergi la medic. Pentru diagnosticare anemiei, este nevoie de analize precum hemoleucograma completă şi sideremia (cantitatea de fier din sânge).  

Tratamentul diferă în funcţie de cauză

Există mai multe forme de anemie, fiecare cu cauza ei. Printre acestea, se numără:

  • Anemia feriprivă este cauzată de carenţa de fier şi este cea mai răspândită. Fierul este important pentru producerea de hemoglobină, proteină implicată în transportul oxigenului. Menstruaţiile abundente, sarcina şi alimentaţia săracă în fier sunt principalele cauze de anemie feriprivă. Printre simptomele acestui tip de anemie, se numără: oboseala, cefaleea, răcirea extremităţilor, slăbiciunea şi paloarea pielii. Se tratează cu suplimente de fier.
  • Anemia prin deficit de vitamine. Cea mai frecventă anemie de acest tip este cea cauzată de lipsa vitaminelor B9 (acid folic) şi B12, compuşi necesari pentru ca organismul să producă globule roşii. Anemia prin lipsa de vitaminei B12, care poate surveni din cauza aportului alimentar insuficient sau a absorbţiei deficitare, poartă numele de anemie pernicioasă. Se manifestă prin slăbiciune, lipsa de energie, amorţeli şi furnicături. Anemiile prin carenţe de vitamine se mai numesc şi megaloblastice, în cadrul loc măduva producând globule roşii mari, anormale. Tratamentul constă în administrarea suplimentelor de vitamina B9, respectiv, de B12.  
  • Anemia hemolitică se caracterizează prin degradarea prematură a globulelor roşii şi prin incapacitatea măduvei osoase de a le înlocui corespunzător. Poate fi o reacţie a sistemului imunitar (autoimună) sau poate fi cauzată de prezenţa toxinelor în sânge, de infecţii precum malaria ori poate fi congenitală (talasemie). Icterul şi creşterea în volum a splinei sunt semne ale anemiei hemolitice. Medicamentele care suprimă sistemul imunitar fac parte din tratamentul acestei forme de anemie.
  • Anemia aplastică este o boală gravă în cadrul căreia măduva osoasă nu poate produce toate cele 3 tipuri de celule sangvine: leucocite, eritrocite şi trombocite. Se tratează prin transfuzii sau prin transplant de măduvă osoasă. Persoanele cu anemie aplastică sunt mai vulnerabile la infecţii.

Ce complicaţii poate avea

Netratată, anemia se poate complica prin: oboseală extremă, care împiedică efectuarea sarcinilor zilnice, şi prin apariţia problemelor cardiace – aritmii (bătăi rapide sau neregulate ale inimii). La gravide pot să apară complicaţii ale sarcinii precum naşterea prematură. Unele forme de anemii ereditare, cum este siclemia, pot duce la deces în lipsa tratamentului.

Ia-ţi fierul din dietă!

Dacă ai anemie cauzată de carenţa de fier, prima măsură este să incluzi în dietă alimente bogate în acest mineral. Iată ce este bine să consumi cât mai des!

LEGUME

Spanac, cartofi, broccoli, roşii

LEGUMINOASE

Mazăre, linte, fasole, năut, humus, soia

CARNE

Pasăre, vită, miel

CEREALE

Cereale fortificate cu fier, orez integral, quinoa

PEŞTE şi FRUCTE DE MARE

Sardine, anşoa, creveţi, stridii 

ALTE ALIMENTE

Ciocolată neagră (cu cel puţin 62% cacao), seminţe, alune, fistic

CONDIMENTE

Busuioc, cimbru, mentă

PRODUSE CARE CONŢIN VITAMINA C (această vitamină ajută la absorbţia fierului)

Citrice (portocale, lămâi), căpşuni, kiwi

DE EVITAT

Pentru că împiedică absorbţia fierului, trebuie evitate următoarele alimente dacă ai anemie:

Băuturi carbogazoase, cafea

De cât fier ai nevoie zilnic

(în anemie, necesarul de fier poate fi suplimentat de 1,8 ori)

Necesarul zilnic de FIER (mg)

Vârstă

Bărbaţi

Femei

0 - 6 luni

0,27

0,27

7 - 12 luni

11

11

1 - 3 ani

7

7

4 - 8 ani

10

10

9 - 13 ani

8

8

14 - 18 ani

11

15

19 - 50 ani

8

18

> 50 ani

8

8

Sarcină

27

Alăptare

9

Foto: Instagram