Analize gratuite pentru depistarea limfomului

1 2 jpg jpeg

Limfomul Hodgkin este o afecţiune cu potenţial de vindecare, fiind o formă de cancer a sistemului limfatic.

Tumoarea apare când limfocitele din sânge încep să se multiplice haotic şi scapă de sub control.

Noile celule sunt mult mai numeroase şi au caracteristici mult mai agresive, putând invada ţesuturile.

„Fără tratament, un pacient cu limfom indolent (o formă cu o evoluţie uşoară) poate trăi 8-10 ani. Un bolnav care are forma agresivă a acestui cancer trăieşte câteva luni”, subliniază medicul Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Colţea, din Capitală.

Această afecţiune malignă are doua vârfuri de incidenţă: primul, în perioada 15-35 de ani, şi al doilea, după vârsta de 55 de ani.

Acest tip de cancer pare a fi mai frecvent la bărbaţi decât la femei. La vârstele tinere, peste 85% din pacienţi sunt băieţi. Dacă boala este depistată şi tratată în stadiu incipient, şansele de viaţă sunt asemănătoare unei persoane sănătoase, spun medicii.

Oboseala şi lipsa de viaţă, semne distinctive

Diagnosticul limfomului se stabileşte prin realizarea de biopsii ganglionare şi identificarea anumitor particularităţi ale ţesutului analizat.

Pacientului i se vor recolta şi probe de sânge, înainte de iniţierea chimioterapiei. Pacienţii cu limfom Hodgkin acuză frecvent astenie, oboseală, diminuarea capacităţii de efort, au tulburări psihoemoţionale (in special amxietate), au probleme la locul de muncă sau îşi găsesc cu dificultate o slujbă, se confruntă cu probleme în familie şi adesea apar şi tulburări de naturăsexuală.

Dacă ai astfel de manifestări, îţi pot face gratuit analize de sânge în perioada 15 septembrie- 1 octombrie, în Bucureşti.

„Se vor face analize de laborator uzuale, care ajută la depistarea acestui tip de cancer : hemoleucograma, VSH şi bilirubina”, precizează Robert Chiţan, director de promovare-dezvoltare Gral Medical, clinica care va oferi analizele gratuite.

Cine e la risc ?

Principalii factori de risc identificaţi pentru apariţia limfomului Hodgkin sunt:

  • Sexul masculin;
  • Vârsta: între 15-35 sau peste 55 de ani;
  • Istoric famial de limfom Hodgkin;
  • Istoric de mononucleoză infecţioasa;
  • Stări de imunodepresie marcată.

1.600 noi cazuri anual

Se apreciază că în anul 2002 existau 62.000 de cazuri de limfom raportate internaţional. „Datele din anul 2008 arată că, în România, sunt raportate anual în jur de 1.600 de cazuri noi de limfom”, spune medicul Anca Lupu.

Datele din ţara noastră nu sunt exacte în lipsa unui registru naţional în care să fie înscrişi toţi bolnavii cu acest tip de cancer. Însă specialiştii spun că, în aproximativ doi ani, va fi finalizată raportarea tuturor bolnavilor din sfera de hematologie şi vom putea avea o statistică exactă.