Tradițiile românești de Paște aduc reale beneficii pentru sănătate

15 aprilie 2023   Stil de viață

Sfintele sărbători pascale sunt un prilej pentru revinerea la tradiții și, mai ales, la spiritualitate și credință. Toate aceste tradiții, de la vopsitul ouălor, ținutul postului, mersul la biserică și multe altele, îmbunătățesc starea de spirit și ajută la evadarea din cotidian, contribuind la menținerea sănătății psihice.

Vopsitul și încondeiatul ouălor poate încuraja simțul artistic

În mod tradițional, ouăle roșii sunt nelipsite de Paște, întrucât simbolizează sângele Mântuitorului pe cruce, fiind totodată un semn al Mântuirii și Învierii. Conform tradiției, ouăle se vopsesc în săptămâna mare, joi. Pe lângă colorarea ouălelor în roșu, mai poți opta și pentru alte culori ca verde, galben, albastru, mov sau portocaliu. Sau, îți poți lăsa simțul creativ liber și poți încerca să pictezi pe ouă diverse modele, precum picățele, cerculețe, linii oblice sau diferite forme, în funcție de propria inspirație.

Ciocnitul ouălor în ziua de Paște reprezintă un prilej bun de regăsire spirituală și de petrecerea timpului în familie, alături de cei apropiați sau chiar alături de persoanele dragi pe care nu le-am mai văzut de ceva timp, dar pe care le revedem cu ocazia acestui prilej.

Info: În afară de România, alte țări care mai practică vopsitul ouălor sunt: Slovenia, Israel, Rusia, Cehia, Georgia, Belarus și Armenia.

Încondeiatul ouălor, la fel ca vopsitul acestora, se face tot în joia mare și reprezintă un adevărat exercițiu de răbdare și creativitate. În mod tradițional, femeiele se ocupă de încondeiatul ouălor, cele din anumite zone din Moldova și Bucovina, fiind foarte apreciate pentru acest obicei păstrat cu sfințenie. Modelele de pe ouă au mai multe semnificații importante, spre exemplu culoarea roșie reprezintă sângele Mântuitorului și viața, albul semnifică puritatea, negrul fertilitatea, iar liniile pictate sunt un simbol al eternității, informează lapensiuni.ro

Pentru a încondeia ouă, trebuie să speli cu grijă coaja acestora și să o ștergi cu oțet. Se fierb la foc mic, apoi se introduc în baia cu vopsea. După ce se scot ouălele vopsite, se trasează cu ajutorul unui bețișor, linii folosindu-se ceară de albină topită. Pentru a îndepărta resturile de ceară, oul se șterge folosind o cărpă încălzită. La final, pentru strălucire, șterge ouălele cu un șervețel înmuiat în ulei. Există mai multe tehnici de încondeiat ouă, în funcție de zona geografică. Dar, în general, încondeiatul ouălelor este un proces ce necesită timp și migală.

Vezi şi: Tradiţii şi superstiţii de Paşte la români

Oul fiert este un superaliment

Dacă nu ești alergic la ouă, te poți bucura de beneficiile ouălor fierte, nelipsite de pe masa de Paște. Oul fiert este considerat un superaliment, conținând nutrienți precum vitaminele (A, B12, B2, B5), seleniu, calciu, fier, potasiu și magneziu. De asemenea, oul conține și luteină și zeaxantină, antioxidanți care mențin sănătatea ochilor și previn slăbirea calității vederii odată cu înaintarea în vârstă, scrie healthline.com. De altfel, un alt nutrient important regăsit în ouă este colina, un nutrient ce aparține din grupa din care fac parte și vitaminele din complexul B. Colina este necesară pentru a sintetiza neurotransmițătorul acetilcolină și reprezintă, totodată, o componentă a membranelor celulare. Un aport scăzut de colină în organism este asociat cu boli hepatice, afecțiuni cardiovasculare și tulburări neurologice.

Un ou mare conține aproximativ 80 de calorii. Se pot consuma maxim 2 ouă fierte pe zi și nu mai mult de 4-6 ouă pe săptămână.

Vezi şi: Ce mănâncă oamenii de Paște, în țări din întreaga lume?

Pasca, un preparat tradițional benefic

Pasca ce are în totdeauna crucea în mijloc este unul dintre cele mai populare preparate de Paște, asta pentru că simbolizează promisiunea Învierii. Întrucât conține brânză dulce de vaci și stafide, pasca poate fi un aliment benefic pentru sănătate. Brânza de vaci, pe lângă faptul că este hrănitoare și delicioasă, conține cantități importante de vitamina D și calciu, ce ajută la menținerea sănătății osoase și a dinților. De asemenea, este bogată în vitamina K și proteine, întărește sistemul imunitar, menține sănătatea tiroidei, grație conținutului de seleniu și îmbunătățește funcțiile creierului, scrie stylecraze.com. Totodată, stafidele din compoziția pascăi sunt bogate în minerale și vitamine, motiv pentru care pot ajuta la prevenirea anemiei și a constipației, menținerea unor oase puternice, menținerea sănătății orale și chiar scăderea riscurilor de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și unele tipuri de cancer, informează healthline.com.

Postul mare și mersul la biserică contribuie la menținerea sănătății generale

Renunțarea pentru o perioadă de timp la carne, ouă și lapte poate ajuta organismul să se detoxifice, contribuind totodată la o stare de bine. „Sărbătoarea începe cu Postul Mare, cu scopul de a ne primeni şi sufletul, şi din punct de vedere fizic – de a ne apropia de marea sărbătoare către care tindem, urcând toate treptele care ni se cer”, spune Angela Paveliuc-Olariu, reputat specialist etnograf din zona Moldovei, pentu ziarul adevărul.ro. De asemenea, mersul la biserică, nu doar în noaptea Învierii, ci și înainte și inclusiv spoveditul și împărtășitul ajută la ameliorarea stărilor de tristețe, anxietate și depresie, întrucât spiritualitatea și religia contribuie la instalarea unei stării de liniște interioară.

De Anca-Teodora Popa

Mai multe