Cum verifici dac─â un ou este stricat. Trucuri u┼čor de pus ├«n practic─â

1 oua proaspete vechi jpg jpeg

Oul este unul dintre cele mai s─ân─âtoase alimente. C├ónd nu e┼čti sigur de prospe┼úimea lui, po┼úi recurge la c├óteva trucuri, iar astfel evi┼úi s─â le consumi pe cele care ┼úi-ar putea cauza nepl─âceri legate de s─ân─âtate.

├Än primul r├ónd, ┼úine cont de aspectul oului. Dac─â are coaja aspr─â, cu porii eviden┼úi ┼či f─âr─â pete de culoare, este foarte probabil s─â fie un ou proasp─ât.

Este de preferat s─â nu cumperi ou─â care au coaja lucioas─â, care au o culoare ciudat─â, care prezint─â pete de culoare, care sunt mult prea murdare sau care sunt cr─âpate, conform Codex Alimentarius.

Testul scufundării într-un vas cu apă

O altă modalitate prin care îţi poţi da seama dacă un ou este stricat sau cât de mult timp a trecut de când a fost ouat este testul scufundării într-un vas cu apă.

Ia un vas din sticl─â, transparent, pe care ├«l umpli cu ap─â ┼či ├«n care scufunzi ou─âle. Oul proasp─ât, care nu este mai vechi de patru zile, st─â orizontal pe fundul recipientului, ou─âle proaspete fiind mai grele dec├ót cele vechi. Dac─â oul se scufund─â ┼či st─â pu┼úin ridicat, este vechi de aproximativ o s─âpt─âm├ón─â.

După 2-3 săpătămâni, oul se scufundă, dar poziţia este aproape verticală.

Regula acestui test este c─â un ou, cu c├ót este mai vechi, cu at├ót cap─ât─â o pozi┼úie mai vertical─â. Desigur, nu consuma un ou care st─â ├«n pozi┼úie vertical─â pe fundul vasului sau care se ridic─â la suprafa┼úa apei, pentru c─â acesta din urm─â are o vechime mai mare de 1 lun─â. Ou─âle se ridic─â la suprafa┼úa apei pentru c─â, dup─â o perioad─â de timp, umezeala din interior se evapor─â prin coaj─â ┼či este ├«nlocuit─â cu aer. Astfel, cu c├ót este mai mult aer ├«n interiorul oului, cu at├ót acesta plute┼čte mai bine, deci este mai vechi.

Citeste si: Cum se ţine dieta cu ouă. Idei de meniu pentru 2 săptămâni