Sari peste micul dejun? Iată la ce te poţi expune! Sfatul nutriţionistului

28 februarie 2023   Nutriție

Includerea micului dejun în meniu te ajută să ai mai multă energie pe parcursul zilei și să previi kilogramele în plus. Dar ce se poate întâmpla în organism dacă sari peste această masă?

Foto: Shutterstock

Micul dejun este numit și cea mai importantă masă a zilei, din motive întemeiate. În primul rând, prima masă din zi completează nivelul de glucoză ce scade în timpul nopții, ceea ce înseamnă că energia, vigilența și capacitatea de concentrare cresc. În al doilea rând, persoanele care servesc micul dejun sunt tentate să consume mai puțină mâncare la prânz și cină, ceea ce le ajută să-și gestioneze greutatea corporală. În plus, studiile au arătat că aceste persoane tind să aibă un stil de viață mai sănătos, decât cele care sar peste această masă, cele din urmă fiind expuse la următoarele riscuri.

Vezi şi: Care este greutatea ideală în funcţie de înălţime

Crește riscul de diabet de tip 2

Un studiu realizat de specialiştii de la Harvard a demonstrat că femeile care sar peste micul dejun prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care îl servesc zilnic. Săritul peste această masă duce la un consum mai mare de gustări și mâncăruri calorice, ceea ce înseamnă glicemie crescută.

Pot să apară dureri de cap

Omiterea meselor principale declanșează o scădere a nivelului de zahăr din sânge. În această situaţie, în organism se eliberează mai mulți hormoni care completează nivelul scăzut de glucoză, însă care pot declanșa dureri de cap și migrene. Incidența este mai mare în cazul micului dejun, deoarece este prima masă a zilei pe care o consumi după cel puțin 10-12 ore de abstinență.

Favorizează căderea părului

Un alt efect pe care omiterea micului dejun îl poate avea este căderea părului. Asta pentru că micul dejun îi oferă organismului proteine de calitate (precum carnea slabă și ouăle) ce favorizează creșterea părului. În caz contrar, consumul scăzut de proteine afectează nivelul de keratină și declanșează căderea firelor de păr.

Afectează funcția cognitivă

Includerea micului dejun în dieta zilnică stimulează funcția congitivă, implicit buna concentrare și vigilența. În caz contrar, efectele vor fi invers. Printre alimentele pe care trebuie să le consumi la micul dejun și care sunt benefice pentru creier, se numără ciocolata neagră, fructe de pădure, nucile, semințele și peștele gras (macrou, sardine, ton, somon).

Sfatul specialistului

Raluca Strat, tehnician nutriționist, București 

Micul dejun este o masă extrem de importantă, care ne ajută să ne începem ziua într-un mod sănătos și să avem energie pe tot parcursul zilei. Micul dejun reface depozitele de glicogen, crește nivelul de energie şi îmbunătăţeşte metabolismul, pentru ca organismul să funcționeze optim pe durata întregii zile. Lipsa micului dejun poate fi asociată cu o mărire a indicelui de masă corporală, iar unul din riscurile la care ne supunem dacă sărim peste micul dejun, este tendinţa de a mânca mai mult la prânz sau pe parcursul zilei. Recomandarea este ca la micul dejun să evităm alimentele procesate și bogate în zahăr, atât la prima masă a zilei, cât și pe parcursul zilei. Optim este să consumăm alimente bogate în carbohidraţi, fibre şi proteine. Din farfurie nu ar trebui să lipsească: cerealele integrale, ouăle, lactatele, carnea/proteina vegetală, legumele, fructele și grăsimile sănătoase (avocado, oleaginoase și unt de arahide). Câteva idei de mese nutritive pentru micul dejun ar putea fi: toast din pâine integrală cu avocado și ou poșat sau terci de ovăz cu fructe de pădure și oleaginoase/unt de arahide sau cottage cheese cu crakers și legume. Oricare ar fi prima masă a zilei, tineți cont că aveți nevoie de nutrienți care să includă vitamine și minerale. Evitați ronțăielile şi alimentele procesate, pentru a vă bucura de un organism energic și sănătos!

Mai multe