Care este tratamentul corect în artroza genunchiului. Când se impune operaţia

8 martie 2023   Tratamente

Alegerea celui mai potrivit tratament pentru gonatroză (artroza genunchiului) depinde de stadiul și de factorii care au cauzat apariția bolii, iar scopurile tratamentului includ ameliorarea durerii și îmbunătățirea stării funcționale.

În ce constă tratamentul medicamentos

Trebuie urmat pe o perioada lungă pentru a acționa asupra bolii și presupune administrarea de antiinflamatoare, care ameliorează durerea și inflamația articulației. Totuși, pastilele nu vor vindeca articulația bolnavă. În plus, pentru a elimina durerea, pacientul trebuie să apeleze la masaj și gimnastică, activând astfel procesul de circulație a sângelui în zonele afectate. Ca adjuvante se pot folosi și suplimente alimentare cu condroitină și acid hialuronic.

Vezi şi: Te dor genunchii? Află ce îţi recomandă medicul!

Artroscopia diagnostichează și repară

Procedură chirurgicală minim invazivă, de precizie și fineţe, artroscopia permite diagnosticul și tratamentul leziunilor intraarticulare.

Artroscopul este un tub alcătuit dintr-un ansamblu de lentile și fibre optice, cu o minicameră de luat vederi, ce trasmite unui monitor imagini mărite din interiorul articulaţiei. Cu ajutorul artroscopiei se poate realiza o „curățare” a genunchiului, proces numit debridare, ce constă în netezierea leziunilor de cartilaj, îndepărtarea fragmentelor desprinse (corpi liberi intraarticulari), îndepărtarea osteofitelor (ciocurilor).

Indicaţii pentru chirurgie

Dacă niciun tratament nu aduce rezultatele dorite, este necesară intervenția chirurgicală. Deși este o metodă radicală de refacere a mobilității articulațiilor, este și o metodă sigură și indicată în gonatroza avansată.  

Atunci când cartilajului articular al genunchiului este uzat, apare durerea, iar pacientul dezvoltă o impotență funcțională moderată spre severă, mobilitatea genunchiului prezentând diverse niveluri de restricție.

În cazul protezării genunchiului, pacientului îi va dispărea durerea complet sau într-o mare măsură, genunchiul se va mobiliza corespunzător și pacientul va avea o calitate mult mai bună a vieții.

Pentru majoritatea pacienților, o procedură chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului va asigura mobilitatea acesteia timp de cel puțin 15 – 20 de ani, mai ales dacă este îngrijit în mod corespunzător și proteza nu este suprasolicitată mecanic. Mai mult de 90% dintre persoanele care au o intervenție chirurgicală totală de înlocuire a genunchiului au o scădere semnificativă a durerii de genunchi și o îmbunătățire categorică în capacitatea lor de a desfășura activități comune de zi cu zi.

Vezi şi: Artroza: de ce apare şi cum se tratează 

În ce situaţii se recomandă proteza 

Protezarea genunchiului este recomandată dacă nu mai există altă soluție. Greutatea, sexul sau vârsta persoanei nu sunt factori de excludere fără echivoc atunci când se analizează posibilitatea unei asemenea intervenții chirurgicale. Recomandarea și decizia protezării genunchiului depind întotdeauna de severitatea durerii și de gradul de invaliditate. Atunci când se analizează posibilitatea unei intervenții chirurgicale de protezare a genunchiului, medicii iau în considerare o aceste simptome:

• durere severă sau rigiditate, care pot afecta în mod grav capacitatea pacientului de a-și îndeplini sarcinile și activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcarea treptelor, ridicarea de pe un scaun;

• dureri de genunchi prezente în timpul somnului; 

• inflamația cronică a genunchiului și edem;

• deformarea axului normal al genunchiului;

• lipsa unei îmbunătățiri substanțiale după medicamente și recuperare funcțională prescrise și recomandate de medic.

Experții susțin că protezarea totală de genunchi are rate extrem de mici de a genera complicații și că cele care apar sunt la mai puțin de 2% dintre pacienți. Acestea pot include accident vascular cerebral, tromboză venoasă profundă, infecție în articulația genunchiului, atac de cord, leziuni ale nervilor (1 la 2% din pacienți). Durerea persistentă sau rigiditatea apar la 8-23% dintre pacienți.

SFATUL MEDICULUI

Dr. Vlad Predescu, chirurg de excelență în chirurgie ortopedică  

Cartilajul articular este un țesut destul de dificil de refăcut și deterioarea suprafețelor articulare, traumatică sau degenerativă, lasă urme. Uneori evoluția către artroză este destul de lentă, încât pacienții se pot amăgi singuri că se simt mai bine decât este în realitate.

Astăzi, medicină regenerativă a cartilajului este o soluție inovatoare la această problemă. Ea are potențialul de a vindeca leziunea condrală într-un stadiu incipient, ceea ce va schimba cursul unei boli cronice și va stopa evoluția către distrugerea articulației. Iar pe termen lung se va reduce nevoia practicării unor intervenții mai radicale, cum sunt cele de protezare articulară.

INFO

Mai multe studii au demonstrat că o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului efectuată înainte de instalarea unei rigidități și durerii severe este asociată cu rezultate mult mai bune postoperator.

Mai multe