Când ai nevoie de artroscopie

1 2 jpg jpeg

Procedur─â modern─â, artroscopia permite diagnosticarea ┼či tratarea unor probleme care apar la nivelul articula┼úiilor. Metoda este utilizat─â mai ales ├«n cazul problemelor articulare ap─ârute la genunchi, um─âr, ┼čold, glezn─â, ├«ns─â poate fi folosit─â ┼či pentru cele de la nivelul cotului sau de la ├«ncheietura m├óinii.

Prin aceast─â metod─â, medicul ortoped vizualizeaz─â articula┼úiile, ligamentele ┼či cartilagiul, cu ajutorul artroscopului. Acesta este un instrument prev─âzut cu o surs─â de lumin─â ┼či cu o camer─â video ├«n miniatur─â, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor m─ârite de la nivelul por┼úiunii investigate sau tratate.

├Än scop diagnostic, se recurge la artroscopie mai ales atunci c├ónd metodele clasice de examinare, precum radiografia, imagistica prin rezonan┼úa magnetic─â, tomografia computerizat─â sau ecografia nu au oferit informa┼úii concludente. Astfel, se pot explora articula┼úiile genunchiului (├«n cazul leziunilor precum cele de menisc, acumul─ârilor de s├ónge, prezen┼úei de corpi liberi la nivelul articula┼úiilor, gonartrozei), um─ârului ┼či ┼čoldului (artroz─â, luxa┼úii).

Trateaz─â leziunile de menisc

├Än func┼úie de problema depistat─â, se recurge la tratamentul artroscopic. Toate tipurile de leziuni de menisc se pot trata artroscopic prin excizie par┼úial─â (sco┼ú├óndu-se por┼úiunea rupt─â de menisc) sau prin sutur─â. De asemenea, prin aceast─â metod─â se pot extrage fragmentele de corpi articulari de la genunchi, cot ┼či glezn─â ┼či se pot reconstrui ligamentele lezate.

Se pot aplica diverse tratamente în artroza genunchiului, precum injectarea de soluţii vascoelastice, care au rolul de stabili funcţiile lichidului sinovial (substanţă care ajută la buna funcţionare a articulaţiilor).

├Än compara┼úie cu opera┼úiile clasice, interven┼úiile artroscopice sunt mai pu┼úin traumatizante, ajut─â la recuperarea ┼či la vindecarea mai rapid─â, cicatricile dup─â o astfel de procedur─â fiind minime.

Ce presupune

Artroscopia presupune o preg─âtire preoperatorie, care include efectuarea analizelor uzuale de s├ónge ┼či dup─â caz, a altor investiga┼úii, precum electrocardiograma.

Tratamentul cu anticoagulante sau cu aspirină trebuie oprit cu o săptămână înainte, iar medicul trebuie informat dacă persoana are diverse alergii medicamentoase.

Artroscopul este introdus ├«n piele printr-o incizie mic─â, nedureroas─â, deoarece se efectueaz─â sub anestezie rahidian─â sau general─â. Externarea se poate face dup─â ce trece efectul anesteziei, adic─â dup─â c├óteva ore. Riscurile artroscopiei sunt foarte rare, acestea inluz├ónd infec┼úii ┼či mici s├ónger─âri.