Aceste medicamente pot cauza constipaţie. Ştiai?
Printre efectele adverse ale unor medicamente se află şi constipaţia. De aceea, este important să citeşti prospectul tratamentelor pe care le urmezi, dar şi să ştii ce este de făcut în cazul în care trebuie totuşi să iei medicamentele prescrise.
Foto: Shutterstock
Constipația apare când o persoană are mișcări intestinale dure, uscate sau mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Această problemă digestivă poate să aducă și durere persistentă de stomac, senzație de balonare, crampe, stare de greață și pierderea poftei de mâncare. Cauzele comune ale constipației sunt: dieta săracă în fibre, lipsa de hidratare și de mișcare, stresul, sarcina și vârsta înaintată. O cauză mai puţin ştiută a constipaţiei sunt anumite tratamente pe care le urmezi.
Medicamentele antihipertensive
Tratamentul antihipertensiv, care are ca scop normalizarea valorilor tensiunii arteriale, implicit reducerea riscurilor hipertensiunii, este prescris numai de medic, în funcţie de anumite caracteristici. Printre efectele adverse ale unor antihipertensive se numără constipaţia. Dacă este şi cazul tău, nu opri tratamentul din proprie iniţiativă! Vorbeşte cu medicul despre ce opţiuni există astfel încât să urmezi în continuare tratamentul, dar şi să ameliorezi constipaţia.
Vezi şi: Alimentele și băuturile pe care trebuie să le eviți atunci când iei anumite medicamente
Antidepresivele
Medicamentele antidepresive reduc simptomele asociate depresiei și anxietății, însă pot încetini mișcarea din intestine, ceea ce duce la apariţia constipației. Pentru a trata constipația cauzată de antidepresive, hidratarea este esențială, așa că se recomandă creșterea aportului zilnic de apă. La fel de important este și consumul de alimente bogate în fibre (merele, perele, produsele făcute din cereale integrale, fasolea, lintea, semințele de in, ovăzul). În plus, medicul îți poate recomanda folosirea unui laxativ emolient.
Suplimentele cu fier
Deficitul de fier din organism, care poate cauza anemie, poate fi corectat prin administrarea suplimentelor. Un efect al acestora este apariţia constipației sau scaune cu un aspect mai închis decât în mod normal. De asemenea și suplimentele cu calciu pot provoca această problemă digestivă, deoarece întăresc scaunul.
Vezi şi: Iei medicamente contra durerii? Trebuie să ştii asta!
Medicamentele opioide
Medicamentele cu acest nume suprimă modul în care organismul percepe durerea. Din categoria opioidelor fac parte: codeina, metadona și morfina. Opioidele au efecte secundare multiple, constipația fiind unul dintre cele mai frecvente. Aceste pastile pot încetini mișcarea alimentelor prin intestin. Pentru a preveni această problemă, este bine să observi orice schimbare apărută la nivel digestiv după începerea tratamentului cu opioide.
Soluții pentru a combate constipația
Când renunțarea la medicamente nu este o soluție, în timpul tratamentului, ia în calcul și următoarele măsuri care previn constipația:
1. Adaugă sportul în rutină și țintește pentru cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână. Adică 30 de minute de exerciții fizice pe zi, 5 zile pe săptămână;
2. Crește aportul de apă. Femeile trebuie să bea 9 pahare de apă pe zi, iar bărbații, 13;
3. Aportul suficient de magneziu te poate ajuta, iar suplimentele acționează ca laxative care înmoaie scaunele;
4. Consumul zilnic de 1/2 lingură de ulei de cocos, pentru că susține mișcarea intenstinală regulată și previne constipația ocazională.
Vezi şi: Care este cea mai simplă și mai bună metodă de a trata constipația?