Motive neştiute pentru care ar trebui să bei mai des ceai de muşeţel

19 aprilie 2023   Puterea plantelor

Este o planta pe care o găsești peste tot la noi în țară și pe care o poți recunoaște cu ușurință. Iată și motivele pentru care ceaiul de muţeţel îţi face bine!

Delicatele flori de mușețel au fost folosite din totdeauna pentru ceaiuri, tincturi și extracte, efectul benefic fiind recunoscut și apreciat în medicina tradițională. Mușețelul aduce alinare într-o serie întreagă de afecțiuni de la dureri de cap, anxietate, insomnie, boli ale pielii, până la crampe.

Planta face parte din familia Asteraceae, care include, printre altele, şi gălbenelele. Există două soiuri principale de mușețel, cel englezesc sau roman (Chamaemelum nobile), originar din Europa de Vest și Africa de Nord, și mușețelul german (Matricaria chamomilla), care se găsește, de obicei, în toată Europa și Asia.

Ambele sunt similare în privința proprietăților medicinale. Planta de mușețel crește peste tot, în curți, poate fi cultivat, sau se poate dezvolta în sălbăticie, iar ceaiul se obţine din flori. Ele se recoltează și se usucă înainte de a fi folosite ca plante medicinale.

Autorul cărții „Ce mănânci ca să combați bolile”, medicul William Li, spune că mușețelul conține numeroşi compuşi bioactivi precum apigenina, quercetina și nobilina, care s-au dovedit a avea o serie de beneficii, variind de la efecte calmante la cele antioxiadante şi antiinflamatoare.

Reduce crampele menstruale

Pentru femeile care suferă la menstruație, mușețelul poate fi un aliat, datorită proprietăților antispastice. Crampele care însoţesc menstruația pot fi atenuate cu ajutorul mușețelului, efectul benefic fiind conferit de o substanță bioactivă din muşeţel, care relaxează musculatura.

Vezi şi: Ce calităţi interesante are uleiul de muşeţel. Cum se administrează

Proteajează inima

Activitatea antioxidantă a mușețelului poate proteja, de asemenea, vasele de sânge și inima, ceea ce este esențial pentru sănătatea cardiovasculară. Antioxidanții-cheie sunt flavonoidelele, compuși vegetali care se găsesc în multe fructe și legume și despre care se ştie că oferă beneficii multiple pentru sănătate. Există studii care arată că un consum regulat de flavonoide poate reduce riscul de deces din cauza bolilor coronariene la bărbații în vârstă. Mușețelul are o cantitate suficientă de flavonoide încât să ajute sănătatea inimii.

Te ajută să dormi mai bine

Mușețelul este adesea asociat cu ameliorarea insomniei și s-a demostrat că îmbunătățește calitatea somnului, în special la vârstnici. Se crede că efectul se datorează unor susbtanțe din muşeţel, care activează niște receptori din creier, la fel cum fac și medicamentele folosite pentru a induce somnul. Un studiu din 2014, la care au participat 77 de persoane în vârstă, a arătat că muşeţelul are proprietăți sedative.

Ameliorează problemele digestive

Mușețelul este renumit ca remediu popular pentru ameliorarea durerilor de stomac și a altor neplăceri digestive precum balonarea, enterocolita, ulcerul, gastrita şi diareea. Efectele benefice se explică în aceste situații prin proprietățile antispastice, antiseptice şi antiinflamatoare ale mușețelului.

Calmează stresul

Una dintre substanțele bioactive din mușețel este apigenina, care poate ajuta la reducerea anxietății și la inducerea somnului. El nu va putea înlocui medicamentele pentru anxietate, dar ar putea fi de ajutor în situații ocazionale de stres. Prin faptul că promovează calmul, dar și datorită antioxidanților, mușețelul reduce inflamația. În acest fel se explică și beneficiile mușețelului  în ameliorarea simptomelor răcelii.

Vezi şi: Cele mai bune plante pentru băile de şezut. Ajută în hemoroizi şi infecţii intime

Leac pentru acnee

Ocazional, mușețelul este folosit ca remediu sub formă de unguent sau prin tamponarea pielii cu o bucată de tifon îmbibată cu ceai. Deoarece are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, poate fi folosit pentru a calma erupțiile acneice.  

Cum îl prepari

Pentru a prepara ceaiul ai nevoie de 200 ml de apă şi de 1 linguriţă de flori de muşeţel uscat. Apa se lasă până la punctul de fierbere. Se adaugă planta şi se lasă la infuzat cel mult 5 minute.

Precauţii

Mușețelul poate provoca alergii, care se manifestă senzație de sufocare, respirație șuierătoare, iritarea pielii, erupții cutanate, urticarie, mâncărime și vărsături. Dacă însă nu ai observat aceste efecte până acum, cel mai probabil nu ai alergie la muşeţel. De asemenea, este nevoie de precauție și în cazul celor care iau anticoagulante.

Mai multe