Alimentele anticolesterol, eficiente sau nu?

1 2 jpg jpeg

Cu toate că fitosterolii ajută la scăderea colesterolului, aceste substanţe nu au beneficii dovedite în ceea ce priveşte prevenirea bolilor cardiovasculare, se arată în comunicatul emis recent de ANSES.

Fitosterolii sunt compuşi naturali prezenţi în plante, care ajută la reducerea nivelului de colesterol prin scăderea absorbţiei intestinale. În medie, fitosterolii scad cu 10% nivelul de colesterol total şi a celui de colesterol „rău” (LDL), însă efectul lor este variabil de la o persoană la alta. Potrivit ANSES, la un sfert dintre consumatori, fitosterolii nu induc scăderea colesterolului „rău”.

De asemenea, în comunicatul emis de Agenţia Naţională de Siguranţă Sanitară şi Alimentară, colesterolul „rău” nu este decât unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Există mai mulţi factori implicaţi în apariţia acestor boli, astfel că doar reducerea nivelului colesterolului „rău” nu implică scăderea probabilităţii de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare.

Mai mult, consumul de alimente îmbogăţite cu fitosteroli chiar ar putea creşte probabilitatea de apariţie a acestor afecţiuni deoarece acestea scad nivelul de betacaroten din sânge.