Alimente permise şi interzise când ai diaree
Afecţiune comună, diareea poate să apară de 2-3 ori pe an la persoanele sănătoase şi mai des la suferinzii de colon iritabil şi la persoanele cu boala Crohn.
În general, această neplăcere nu durează mai mult de 3 zile şi poate fi însoţită de balonare şi dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Diareea acută poate avea drept cauze toxiinfecţia alimentară, ingerarea de apă contaminată cu un agent infecţios sau administrarea recentă de antibiotice.
În majoritatea cazurilor de diaree, dieta potrivită, aportul de lichide, abţinerea de la efort fizic mare şi medicamentele care se pot lua de la farmacie fără reţetă rezolvă aceste probleme digestive. Uneori, însă, diareea este cauzată de paraziţi sau de infecţii bacteriene şi atunci e nevoie de consult medical şi de tratament cu antibiotice. Alimentaţia este foarte importantă în caz de diaree, pentru că unele feluri de mâncare ajută la scurtarea afecţiunii, iar altele o pot agrava.
DA pentru banane şi orez, NU pentru lapte!
În primul rând, e indicat ca, în prima zi, să apelezi la alimente cât mai simple, precum: banane, orez alb fiert în apă, fără adaosuri, terci de ovăz, pâine prăjită, cartofi fierţi şi biscuiţi săraţi fără alte condimente. În al doilea rând, nu lua mese bogate: încearcă să mănânci câte puţin la fiecare masă, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv. Alimentele probiotice, precum iaurtul, le fac bine anumitor persoane, în timp ce altora li se agravează diareea de la consumul de lactate. Pentru acestea din urmă, se recomandă consumul moderat de măsline verzi şi de varză murată sau alte legume murate. Dacă observi că sistemul digestiv începe să revină la normal, poţi mânca ouă amestecate în tigaie, fără ulei, o felie de pui fiert, fără piele şi legume fierte la aburi.
De asemenea, e bine să fii atent la ce bei în zilele în care suferi de diaree. Pentru că pierzi multe lichide, acestea trebuie înlocuite pentru a nu te deshidrata. Cele mai indicate băuturi sunt apa plată, apa de cocos şi apa cu electroliţi sau alte băuturi pe care le folosesc în general sportivii. În plus, poţi mânca supă de pui strecurată, fără grăsime.
Când ai diaree sau când începi să îţi revii, e bine să eviţi o serie de alimente care pot irita sistemul digestiv şi pot prelungi starea neplăcută. Laptele şi produsele lactate sunt în topul interdicţiilor, urmate de felurile de mâncare grase şi prăjite (carne, cartofi prăjiţi, gogoşi, clătite etc.) şi de cele condimentate. De asemenea, nu trebuie consumate alimente foarte procesate şi cu mulţi aditivi (mezeluri, chipsuri, îngheţată, alte dulciuri din comerţ etc.), sardine, carne de porc şi de viţel, cereale integrale, nuci şi seminţe, legume crude, ceapă şi usturoi, fasole, mazăre, porumb, citrice, ananas, cireşe şi struguri. Varza, broccoli şi conopida nu vor fi consumate în această perioadă, deoarece produc gaze în intestine. În plus, este interzis consumul de alcool, cafea sau alte băuturi cu cofeină, apă minerală carbogazoasă, sucuri acidulate şi îndulcitori artificiali.
Atenţie! Dacă diareea persistă mai mult de 2-3 zile şi observi şi sânge în vasul de toaletă, dacă faci febră şi te deshidratezi, iar durerile abdominale se intensifică, mergi la medic. Copiii cu vârste sub 3 luni care fac diaree trebuie duşi de urgenţă la medic.