Ai 35 de ani? Află că de la această vârstă pierderea de os depăşeşte depunerea. Însă când ritmul pierderii este accelerat, oasele devin tot mai fragile, iar structura lor arată ca un burete. Acestea sunt semnele osteoporozei.

Deseori, boala este asimptomatică, dar poate genera şi scădere în înălţime, dureri de coloană vertebrală, cifoza toracală şi creşterea riscului de fractură la traumatisme minime (şold, vertebre, antebraţ).

Osteodensitometria este metoda cea mai răspândită de măsurare a masei osoase, cea mai utilizată fiind metoda DEXA (absorbtimetria duală cu raze X). Este considerată „standardul de aur” fiind o metodă nedureroasă, neinvazivă, de maximă acurateţe, rapidă, cu minimă iradiere.

Se recomandă examinarea DEXA pentru: femeile peste 50 ani, bărbaţii peste 65 ani, persoanele care au avut deja o fractură de fragilitate, persoanelor care au scăzut cu 3 cm în înălţime, persoanelor subponderale, celor care au urmat tratament cu cortizon mai mult de trei luni consecutiv, celor diagnosticate cu poliartrită reumatoidă, cu hipertiroidism sau cu hiperparatiroidism, celor care au afecţiuni ce determină o absorbţie deficitară a calciului, celor care consumă alcool, fumătorilor şi persoanelor care primesc tratament cu medicamente care pot determina pierdere de substanţă minerală osoasă.

Citeşte mai multe pe această temă AICI