Organismul nostru ne transmite mesaje atunci când ceva este în neregulă, iar acestea pot apărea chiar şi la nivelul limbii.

Dacă limba ta este prea roşie, ar putea fi un semn că nu ai îndeajuns de multe vitaminte în corp.

Dacă limba ta este strălucitoare şi are culoarea unei căpşuni, înseamnă că nu ai îndeajuns de mult fier sau vitamina B12. Cu timpul, limba poate deveni mai fină pentru că multe dintre papilele gustative se vor estompa.

În cazurile severe, poate apărea o durere puternică atunci când bei lichide fierbinţi sau când mănânci alimente picante.

Ce poate indica limba albicioasă

Limba albă, care are suprafaţa plină de pete albe, dureroase sau nu, poate apărea în cazul unei infecţii cu virusul Candida Albicans. Mai este însoţită şi de simptome precum senzaţia de arsură, respiraţie urât mirositoare, pierderea gustului, mestecarea dificilă a alimentelor, scăderea apetitului. În acest caz, cel care este în măsură să stabilească tratamentul este medicul.

Leucopazia păroasă poate fi semnalată de prezenţa unor pete albe care seamănă cu nişte creste, mai ales în părţile laterale ale limbii. Apare mai ales la persoanele care suferă de infecţia HIV/SIDA.

Limba albicioasă mai poate apărea şi la cei care au o infecţie streptococică sau sifilis.

Ce alte simptome, alături de petele pe limbă, indică un cancer oral

Cancerul bucal şi cel al limbii pot fi anunţate de prezenţa unor pete de culoare albă pe limbă, care nu dispar de la sine. De aceea, este indicat un consult medical. Alte simptome ale cancerului oral includ prezenţa unei răni care nu se vindecă, pe obraz, pe limbă sau pe gât, lipsa apetitului, stare de slăbiciune, dureri de limbă şi de ureche, dificultăţi la înghiţire.

Factori de risc pentru cancerul oral sunt fumatul, consumul de alcool, prezenţa în organism a virusului Papiloma Uman.

Pentru a reduce riscul apariţiei petelor de pe suprafaţa limbii este important să ai o igienă orală riguroasă, să foloseşti apa de gură şi să-ţi speli dinţii de minimum două ori pe zi. De asemenea, alcoolul trebuie consumat cu moderaţie.

Mergi imediat la medic pentru tratament.