Află dacă suferi de alergie la frig şi ce trebuie să faci ca să fii în siguranţă în vacanţa de iarnă!

1 schi jpg jpeg

Pe toţi ne deranjează frigul. Însă, în cazul unor persoane, acesta provoacă urticarie, stare de rău generală, greaţă, senzaţie de vomă, dureri articulare şi în abdomen, febră, alături de alte manifestări extrem de neplăcute. Află dacă eşti în acestă situaţie şi ce poţi face pentru a te proteja, mai ales în vacanţele munte şi la schi când stai mai multe ore la rând în zăpadă.

Vântul puternic, zăpada, orelele în şir petrecute în frigla câteva grade sub zero, sunt responsabile pentru apariţia alergiei la frig care se manifestă iniţial prin umflarea părţilor expuse, mâini şi buze (fenomenul se numeşte edem). Din nefericire, edemul se poate extinde în cazuri rare şi  la nivelul limbii şi gâtului. Alte simptome care anunţă alergia  sunt: mâncărime şi roşeaţă la nivelul pielii. Acestea apar la câteva minute de la contactul cu frigul şi se menţin încă jumătate de oră după ce te afli în siguranţă, la căldură.   

Alergia la frig se depistează cu gheaţă

Dacă doar presupui că suferi de alergie la frig, un test simplu, efectuat în cabinetul medicului, îţi va confirma sau infirma acest lucru. Specialistul va aşeza pe antebraţul tău un săculeţ cu gheaţă, pe care îl va menţine timp de 1-4 minute. Dacă, după zece minute, la nivelul pielii apare o umflătură, roşeaţă sau mâncărime, cu siguranţă suferi de alergie la frig. Se recomandă însă şi efectuarea analizelor de sânge. Este bine să ştii că apariţia alergiei la frig poate fi influenţată de o infecţie virală, precum mononucleoza infecţioasă, hepatia B şi C şi pneumonia. De asemenea, anumite medicamente pot favoriza şi ele apariţia acestei alergii. Specialiştii vorbesc şi despre urticaria familială la frig, care este o intoleranţă ereditară la acest factor de mediu, moştenită de la părinţi.

Îmbracă-te comod şi cu haine potrivite

Dacă suferi de alergie la frig, trebuie să iei toate măsurile necesare să stai cât mai puţin timp la minus zero grade. Iar dacă o faci, trebuie să te îmbraci cu haine de calitate, care menţin confortul termic şi care te protejează din cap până în picioare. Preferă îmbrăcămintea tehnică pentru schi şi straturile de haine care asigură o bună izolare, astfel încât să nu simţi temeraturile scăzute. Ai aceeaşi grijă şi în privinţa încălţămintei. Dacă bate vântul, este indicat să porţi o cagulă care să-ţi protejeze faţa şi, de asemnea, mănuşi călduroase. La primele frisoane caută adăpost, bea o băutură caldă şi evită să mai ieşi în frig pentru a nu-ţi declanşa reacţia alergică.