Rezultatele unei cercetări recente au arătat că fumatul este asociat cu riscul de apariţie a trombozei venoase.

Afecţiunea, reprezentată de formarea unui cheag de sânge la nivelul membrelor, se numără printre cele mai frecvente probleme cardiovasculare.

Pentru a studia legătura dintre această boală şi fumat, oamenii de ştiinţă de la Universitatea ,,Sun Yat-Sen” din Guangzhou, China, au analizat rezultatele a 32 de cercetări la care au participat 3.9 milioane de persoane.

În funcţie de starea de sănătate a participanţilor şi de răspunsurile la întrebări, specialiştii au ajuns la concluzia că persoanele fumătoare au un risc cu 23% mai crescut de a fi diagnosticaţi cu tromboză venoasă profundă.

Spre deosebire de persoanele care nu au fumat niciodată, cele care au fumat în trecut sunt cu 17% mai predispuse acestei afecţiuni.

,,Rezultatele obţinute au arătat că fumatul este unul dintre principalii factori de risc ai trombozei venoase profunde. Cu toate acestea, riscul de apariţie a acestei probleme medicale diferă în funcţie de perioada în care persoana a fumat, dar şi de numărul de pachete de ţigări”, au precizat specialiştii de la Universitatea ,,Sun Yat-Sen”.

Pe lângă fumat, cercetătorii atenţionează că şi un indice ridicat al masei corporale poate creşte riscul de apariţie a trombozei venoase profunde.