Părinţii care obişnuiesc să ţipe la copii cresc astfel riscul de tulburări de comportament şi de depresie în cazul acestora, susţin oamenii de ştiinţă americani.

Chiar dacă părintele are o relaţie apropiată cu adolescentul, disciplina verbală dură poate avea un impact asupra dezvoltării sale emoţionale.

Specialiştii sunt de părere că tonul ridicat şi jignirile fac ca adolescentul să se simtă umilit şi să riposteze verbal, fie să acţioneze împotriva dorinţei părinţilor.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au analizat comportamentul a 976 de familii din SUA, care aveau câte doi copii. Astfel, rezultatele obţinute au arătat că părinţii aplică disciplina verbală dură mai ales în perioada adolescenţei, iar la mai mult de jumătate dintre familii acest obicei era prezent zilnic.

În plus, specialiştii au observat că adolescenţii care au fost disciplinaţi verbal dur au un risc mai ridicat de suferi de probleme de comportament sau emoţionale mai târziu.

În perioada adolescenţei, disciplina verbală dură îl poate face pe copil să fure, să mintă, să aibă probleme şcolare sau să apeleze chiar şi la agresiune fizică.

,,În perioada 13-14 ani adolescenţii trec printr-o serie de schimbări, printre care şi stările depresive. Important de ştiut este că disciplina verbală dură nu rezolvă problemele de comportament din această perioadă. Mai multe rezultate se pot obţine dacă părintele discută cu copilul şi îl asigură că acţiunile lui poate avea consecinţe şi că îi este aproape”, a precizat Ming-Te Wang, asistent universitar Psihologie în cadrul Universităţii din Pittsburgh, Pennsylvania.