Dieta mediteraneană protejează nu numai inima, ci şi memoria, se arată într-o cercetare recentă realizată de specialiştii americani.

Dieta mediteraneană, care include consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci şi ulei de măsline, are numeroase efecte benefice pentru memorie, au descoperit oamenii de ştiinţă americani de la Universităţile din Miami şi de la Universitatea Columbia.

În cadrul cercetării, au fost monitorizate aproape 1.000 de persoane, care au fost împărţite în grupuri, în funcţie de asemănările dintre dieta lor şi cea mediteraneană.

Cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică au fost explorate hiperintensităţile la nivelul materiei albe. Acestea arată pe ecran ca leziuni mici, putând indica gradul de afectare a vaselor mici de sânge (fiind un indicator pentru atacurile cerebrale silenţioase, ce pot afecta capacitatea cognitivă).

Persoanele care aveau dieta apropiată de cea mediteraneană aveau mai puţine astfel de leziuni.

Specialiştii spun că dieta mediteraneană oferă protecţie faţă de atacurile cerebrale şi faţă de pierderea memoriei.