Afecţiuni ale sânului şi ale mameloanelor

1 screen shot 2019 09 30 at 10 42 22 png png

Când vine vorba despre sănătatea sânilor, manifestările neobişnuite la nivelul mameloanelor sunt destul de des întâlnite mai ales la femei care au născut sau care sunt însărcinate. Mameloanele pot prezenta şi semne ale unor boli mai grave sau infecţii fungice. Iată câteva dintre ele:

Schimbări care apar în timpul alăptării

 

Proaspetele mame se lovesc adeseori de probleme pe care nu le-au întâlnit înainte. Asigurarea unei alăptări corecte şi fără griji este extrem de importantă pentru sănătatea mamei şi a bebeluşului. În momentul hrănirii la sân, cel mic trebuie să fie aşezat într-o poziţie potrivită şi să apuce o parte cât mai mare din mamelon. Bărbia trebuie să atingă sânul, astfel încât jetul de lapte să ajungă spre cerul gurii. Această poziţie oferă o hrănire mai bună a bebeluşului şi o fereşte pe mamă de posibile răni la nivelul sânului care pot provoca disconfort şi se pot infecta. Mamele pot descoperi împreună cu bebeluşii cele mai potrivite poziţii ale corpului pentru o hrănire corectă.

Secreţii

Secreţiile la nivelul mameloanelor apar în special la femeile aflate în ultimele luni de sarcină sau la cele care au fost însărcinate anterior. În cazurile în care aceste scurgeri nu sunt cauzate de sarcină, ele pot indica alte afecţiuni sau boli mai grave. Printre factorii care influenţează apariţia acestor scurgeri se numără tratamentul cu anticoncepţionale sau hipotiroidismul. O vizită la medic poate lămuri orice situaţie neobişnuită şi în cazul în care secreţiile de la nivelul mamelonului sunt de culoare roşie, sângerii, este absolut necesar să se facă investigaţii amănunţite.

Infecţii

Candidoza apare şi la nivelul mamelonului. Dacă în timpul alăptării apare durere în această zonă, este posibil să fie cauzată de o infecţie cu candida. În această situaţie, durerea apare de obicei după alăptare şi persistă câteva ore. Candidoza poate fi diagnosticată dacă există urme ale acesteia la nivelul pielii sau în lapte. 

image

Dermatită

Sensibilizarea sânilor şi mai ales a mameloanelor în timpul sarcinii sau după naştere apare dacă pielea nu este protejată sau dacă materialul sutienului sau a tricourilor irită pielea. De asemenea, folosirea săpunurilor şi a gelurilor de duş care usucă pielea favorizează apariţia dermatitei şi iritaţia pielii şi a mameloanelor. În această perioadă sunt recomandate gelurile şi săpunurile cu PH neutru, fără parfumuri sau chimicale. 

Infecţii bacteriene

Acestea se manifestă prin roşeaţă, usturime şi uscăciune la nivelul mameloanelor. Fisurile (ragade) sunt un mediu propice pentru bacterii să pătrundă în interiorul mamelonului şi să provoace o infecţie. Semnele de la nivelul pielii pot fi însoţite de febră în cazul unei infecţii mai grave, caz în care este recomandat să mergi la medic. 

Păstrarea unei igiene riguroase şi vizitele la specialist imediat ce ai observat simptome sunt cele mai bune soluţii în cazul afecţiunilor mameloanelor. Chiar dacă semnele nu par îngrijorătoare sau dacă simptomele nu se agravează, acestea trebuie investigate. În special în cazul mamelor care alăptează, afecţiunile mameloanelor pot provoca disconfort accentuat şi pot afecta şi bebeluşul.

Surse foto: unsplash.com