Adolescenţii care fumează şi beau riscă să se îmbolnăvescă la vârsta de numai 17 ani. Care sunt riscurile

1 2 jpg jpeg

Aceste schimbări fizice au fost asociate cu un risc crescut de probleme de inimă şi circulaţie a sângelui, cum ar fi accidentele vasculare celebrale şi atacurile de cord. Cu toate acestea studiul a constatat şi că arterele adolescenţilor care s-au oprit din fumat şi băut au revenit la normal relativ repede.

Participanţii la studiu au avut vârste cuprinse între 13 si 17 ani. Cei care au fumat mai mult de 100 de ţigări sau au avut tendinţa de a consuma băuturi alcoolice mai des au prezentat un număr crescut al problemelor arteriale comparativ cu cei care au fumat mai puţin de 20 de ţigări sau au consumat mai puţin de două băuturi alcoolice pe zi.

Metin Avkiran, director medical asociat pentru British Heart Foundation, care a finanţat parte din cercetarea a declarat pentru BBC faptul că efectele nocive pot fi remediate sunt o "indicaţie încurajatoare". "Nu este niciodată prea târziu pentru a face o schimbare care ar putea duce la salvarea vieţii.”, a declarat specialistul.

Acest studiu sugerează că bolile arteriale poat apărea chiar şi la tineri, ducând la probleme serioase mai târziu în viaţă. "Renunţarea la fumat este cel mai bun pe care îl puteţi face pentru a îţi proteja inima”. sfătuiesc experţii.