Adio, iritaţii de scutec!

1 2 jpg jpeg

Adesea, această dermatită, care se manifestă sub formă de roşeaţă şi de iritaţii, pe zona acoperită de scutec, apare în perioada diversificării, adică după primele 6 luni de viaţă. Nu este exclus ca, în anumite situaţii, să se manifeste şi anterior. Cel mai bun mod să previi, dar şi să tratezi erupţiile cutanate, este să menţii pielea bebeluşului cât mai curată şi uscată, spun dermatologii. Adesea, iritaţia dispare în aproximativ 3-4 zile.

Mai mult de jumătate dintre copii între 4 şi 15 luni, care poartă scutece, dezvoltă o erupţie cel puţin o dată la fiecare câteva luni - la unii dermatita apare chiar mai frecvent sau nu dispare niciodată complet.

De ce apar

Din fericire, există mai multe modalităţi de a preveni iritaţiile de scutec. Primul pas este să descoperi ce anume provoacă apariţia eritemului fesier, cum mai este numit. Cele mai multe erupţii cutanate sunt declanşate de enzimele din scaunul bebeluşului, care irită pielea sensibilă a micuţului - ceea ce nu prea se întâmplă când bebeluşul este alăptat exclusiv. Frecarea produsă de scutece şi umezeală (când nu este ud funduleţul lui?) îl fac mai vulnerabil, intensificând iritaţia. Bacteriile reprezintă o altă cauză a erupţiilor cutanate persistente (acestea iubesc mediile calde, umede). Vestea cea bună este că tratarea preoblemei este destul de simplă, iar rezultatele se văd după câteva zile.

Ce poţi face

· Schimbă-l mai des. Înlocuirea scutecelor, inclusiv atunci când sunt doar ude, joacă un rol cheie în prevenirea iritaţiilor. Astfel, reduci umezeala de pe piele, care poate inflama pielea şi duce la erupţii. Deci, chiar dacă bebeluşul nu este agitat, schimbă-l oricum, de îndată ce observi că este nevoie.

· Curăţă zona cu blândeţe. Foloseşte şerveţele umede, fără alcool, sau, mai bine, apă simplă şi şterge, prin tamponare, cu un prosop moale din bumbac - mai ales în cazul erupţiilor severe. Evită folosirea săpunului. Utilizează-l doar când chiar este necesar. Apoi, lasă pielea să se usuce la aer, cât mai mult timp posibil.

· Aplică o cremă cu oxid de zinc. Aceasta este esenţială, mai ales dacă pielea este roşie chiar şi când stă cu funduleţul descoperit. Dacă bebeluşul are erupţii cutanate severe, pune un strat gros de cremă. Nu este nevoie să o elimini la fiecare schimbare de scutec - aceasta acţionează ca o barieră între pielea delicată a bebeluşului şi frecarea cauzată de scutec. Încearcă mai multe produse până când îl descoperi pe cel care se potriveşte cel mai bine nevoilor voastre.

· Apelează la ajutorul unui specialist, mai ales în cazul în care copilul prezintă semne de infecţie a pielii, între care: febră, puroi care se scurge de la erupţii sau iritaţie care nu dispare după tratament, ba chiar se agravează. Agitaţia şi plânsul bebeluşului pot fi, de asemenea, cauzate de iritaţii.

· Prinde scutecul cât mai larg posibil, mai ales pe timp de noapte. Cu cât îl strângi mai mult, cu atât mai mult va freca pielea copilului.

· Încearcă alt tip de scutece. Începe prin a schimba marca. Dacă nimic nu funcţionează, poţi trece pe scutece bio sau eco, ori chiar pe scutece textile. Uneori scutecele super-absorbante, atât de eficiente în captarea umidităţii, duc la intensificarea dermatitei. Scutecele din bumbac sunt mai puţin absorbante, ceea ce încurajează schimbările frecvente.

Truc

Uleiul de floarea soarelui, fiert 20-30 de minute şi apoi răcit, ajută la tratarea iritaţiilor de scutec. Aplică ori de câte ori este necesar.