Vezi în culori această poză alb-negru? Iată explicația oamenilor de știință!

Capacitatea noastră de a percepe lucrurile este controlată de creier, acesta receptând stimuli vizuali, tactili și olfactivi. Modul în care creierul nostru receptează informațiile este surprinzător. Spre exemplu, ți se pare că această imagine alb-negru este, de fapt, în culori? Iată explicația logică.

image

Bart Anderson, om de știință vizuală, de la Universitatea din Sydney, susține că această iluzie optică, care ne oferă senzația că imaginea este în culori, este generată de faptul că sistemul nostru vizual tinde să perceapă lucrurile per ansamblu. Astfel, la o primă observație, credem că poza este în culori, dar dacă ne uităm mai atent vedem că de fapt imaginea este alb-negru, iar iluzia optică este dată de micile linii de culoare, pe care creierul le percepe ca alcătuind un tot unitar.

Imaginea a fost realizată de Øyvind Kolås, un artist digital media, cunoscut pentru crearea multor astfel de iluzii optice asemănătoare. Kolås susţine că "o imagine suprasaturată de pete de culoare face ca acestea să fie percepute împreună". 

Potrivit lui Øyvind Kolås, ,,fotografia este un experiment vizual/artistic care foloseste contraste simultane din alte experimente din ziua de azi. O grila suprasaturata suprapusa peste o imagine alb-negru determina ca fotografia sa fie perceputa ca fiind color”, informează dojotech.ro.

Cercetătorul Bart Anderson, de la Universitatea din Sydney, a explicat pentru ScienceAlert de ce creierul nostru percepe imaginea alb-negru ca fiind una color.

“Sistemul de culori este numit de cercetatori ca fiind ‘trecere redusa’. De exemplu, multe dintre campurile receptive care codeaza culoarea sunt destul de inalte (trecere inalta). Asadar, retelele sunt ‘mediate’ cu fundal acromatic care este apoi atribuit acelei parti a imaginii”.

Popa Anca-Teodora

Foto: https://www.sciencealert.com/