Valentin Uritescu, internat la terapie intensiv─â. Cum se manifest─â boala Parkinson cu care se lupt─â actorul

uritescu8 jpg

Valentin Uritescu se lupt─â de la 33 de ani cu boala Parkinson , iar acum este internat la terapie intensiv─â, la spitalul Pantelimon din Capital─â, dup─â ce starea i s-a agravat.

Actorul nu este intubat, dar se starea lui este una precar─â. Valentin Uritescu se afla ├«ntr-un centru de ├«ngrijire atunci c├ónd a ├«nceput s─â se simt─â r─âu ╚Öi a fost dus de urgen╚Ť─â la spital.

Apari╚Ťia acestei afec╚Ťiuni nu are o cauz─â cunoscut─â, ├«n sensul ├«n care nu se ╚Ötie ce anume provoac─â distrugerea neuronal─â. ├Än momentul ├«n care apare o pierdere suficient de mare de neuroni, boala Parkinson ├«┼či face sim┼úit─â prezen┼úa. Astfel, debutul clinic poate s─â se produc─â la c├ó┼úiva ani distan┼ú─â de la primele modific─âri ap─ârute la nivel neuronal.

 ÔÇ×├Än cazul persoanelor diagnosticate cu BP se produce o distrugerea progresiv─â a neuronilor responsabili de metabolismul dopaminei (neurotransmi╚Ť─âtor responsabil de capacitatea organismului de a controla mi╚Öcarea). Pe l├óng─â problemele care apar la nivelul sistemului nervos central, oamenii care sufer─â de Parkinson prezint─â ┼či anumite tulbur─âri la nivelul sistemului nervos vegetativ. Dintre bolile neurodegenerative, afec┼úiunea este a doua ca inciden╚Ť─â dup─â Alzheimer ┼či afecteaz─â peste ┼čapte milioane de oameni la nivel globalÔÇŁ, spune medicul neurolog Dan Mitrea.

Simptomele bolii Parkinson nu pot fi percepute brusc ÔÇ×Se instaleaz─â treptat ┼či pot fi observate ├«n momentul ├«n care apar manifest─ârile motorii ale bolii. ├Än multe cazuri, apropia╚Ťii pacientului sunt primii care observ─â micile schimb─âri ╚Öi care pun un semn de ├«ntrebare. Printre modific─ârile remarcate putem ├«nt├ólni lipsa expresiilor faciale sau tremorul de repaus al membrelor, modificarea mersului etcÔÇŁ, adaug─â medicul neurolog Dan Mitrea.

Complica╚Ťiile care pot ap─ârea la un pacient diagnosticat cu BP ╚Ťin de complexitatea simptomelor pe care le prezint─â. ÔÇ×Pot ap─ârea tulbur─âri de dispozi┼úie (depresie, anxietate), tulbur─âri de motiva┼úie sau cognitive (demen╚Ť─â), asta ├«n special ├«n stadiile avansate. Alte manifesari posibile: dificult─â╚Ťi la mastica╚Ťie, c├ónd ├«ncep s─â fie afecta┼úi mu┼čchii bucali, ceea ce poate s─â fac─â foarte dificil procesul de hr─ânireÔÇŁ.