Valentin Uritescu, internat la terapie intensivă. Cum se manifestă boala Parkinson cu care se luptă actorul

uritescu8 jpg

Valentin Uritescu se luptă de la 33 de ani cu boala Parkinson , iar acum este internat la terapie intensivă, la spitalul Pantelimon din Capitală, după ce starea i s-a agravat.

Actorul nu este intubat, dar se starea lui este una precară. Valentin Uritescu se afla într-un centru de îngrijire atunci când a început să se simtă rău și a fost dus de urgență la spital.

Apariția acestei afecțiuni nu are o cauză cunoscută, în sensul în care nu se știe ce anume provoacă distrugerea neuronală. În momentul în care apare o pierdere suficient de mare de neuroni, boala Parkinson îşi face simţită prezenţa. Astfel, debutul clinic poate să se producă la câţiva ani distanţă de la primele modificări apărute la nivel neuronal.

 „În cazul persoanelor diagnosticate cu BP se produce o distrugerea progresivă a neuronilor responsabili de metabolismul dopaminei (neurotransmițător responsabil de capacitatea organismului de a controla mișcarea). Pe lângă problemele care apar la nivelul sistemului nervos central, oamenii care suferă de Parkinson prezintă şi anumite tulburări la nivelul sistemului nervos vegetativ. Dintre bolile neurodegenerative, afecţiunea este a doua ca incidență după Alzheimer şi afectează peste şapte milioane de oameni la nivel global”, spune medicul neurolog Dan Mitrea.

Simptomele bolii Parkinson nu pot fi percepute brusc „Se instalează treptat şi pot fi observate în momentul în care apar manifestările motorii ale bolii. În multe cazuri, apropiații pacientului sunt primii care observă micile schimbări și care pun un semn de întrebare. Printre modificările remarcate putem întâlni lipsa expresiilor faciale sau tremorul de repaus al membrelor, modificarea mersului etc”, adaugă medicul neurolog Dan Mitrea.

Complicațiile care pot apărea la un pacient diagnosticat cu BP țin de complexitatea simptomelor pe care le prezintă. „Pot apărea tulburări de dispoziţie (depresie, anxietate), tulburări de motivaţie sau cognitive (demență), asta în special în stadiile avansate. Alte manifesari posibile: dificultăți la masticație, când încep să fie afectaţi muşchii bucali, ceea ce poate să facă foarte dificil procesul de hrănire”.