Un mucegai rezistent la medicamente, capabil s─â infecteze oamenii. Cine e mai expus

O cercetare recent─â efectuat─â de speciali┼čtii de la Imperial College din Londra arat─â c─â un mucegai rezistent la tratamentul medicamentos se r─âsp├ónde┼čte ├«n mediu ┼či poate infecta pl─âm├ónii persoanelor sensibile.

image

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit ┼čase cazuri de infectare la oameni cu o ciuperc─â numit─â Aspergillus fumigatus contractat─â, cel mai posibil, din sporii afla┼úi ├«n mediu, potrivit Natural Microbiology, informeaz─â imperial.ac.uk. Acest agent patogen care se afl─â prezent, printre altele, ├«n cereale, f├ón, frunze putrezite, ├«ngr─â┼č─âminte agricole sau materiile fecale ale p─âs─ârilor, poate provoca boli pulomnare fungice. ├Än timp ce ├«n cazul persoanelor cu pl─âm├ónii s─ân─âto┼či sporii inhala┼úi pot fi elimina┼úi, cei cu afec┼úiuni pulmonare sau cu sistemul imunitar sl─âbit pot face aspergiloz─â. Aceast─â boal─â afecteaz─â ├«ntre 10 ╚Öi 20 de milioane de oameni din ├«ntreaga lume. Infec╚Ťia este de obicei tratat─â cu un medicament antifungic, dar a fost raportat─â o rezisten╚Ť─â la aceste medicamente. Potrivit cercet─âtorilor, aceast─â rezisten┼ú─â a ap─ârut din cauza utiliz─ârii pe scar─â larg─â a fungicidelor azolice.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â solicit─â o monitorizare mai mare a Aspergillus fumigatus pentru a ajuta la ├«n╚Ťelegerea riscului pe care ├«l implic─â.

ÔÇť├Än┼úelegerea aspectelor stringente de mediu ┼či a bazei genetice a evolu┼úiei rezisten┼úei fungice la medicamente necesit─â o aten┼úie urgent─â, ├«ntruc├ót rezisten┼úa ├«mpiedic─â posibilitatea de a preveni ┼či trata aceast─â boal─âÔÇŁ, a declarat profesorul Matthew Fisher, de la ImperialÔÇÖs School of Public Health, coordonatorul cercet─ârii.

Cite┼čte ┼či: Simptome care iti spun ca esti intoxicata cu mucegai

Specialistul completeaz─â: ÔÇ×Prevalen╚Ťa aspergilozei rezistente la medicamente a crescut de la niveluri neglijabile ├«nainte de 1999 la p├ón─â 3-40% din cazurile ├«nt├ólnite ast─âzi ├«n EuropaÔÇŁ

├Än acela╚Öi timp, tot mai multe persoane prezint─â risc de infec╚Ťie cu Aspergillus fumigatus din cauza num─ârului tot mai mare de pacien┼úi care primesc transplant de celule stem sau organe solide, care urmeaz─â terapie imunosupresoare sau care sufer─â de boli pulmonare sau infec╚Ťii respiratorii virale grave.

ÔÇ×Din ce ├«n ce mai mult, cazurile de aspergiloz─â observate ├«n clinic─â prezint─â rezisten┼ú─â la medicamentele azolice de prim─â linie. Cu toate acestea, nu ╚Ötim cum fac pacien╚Ťii aceste infec╚Ťii - dac─â se dezvolt─â ├«n pl─âm├óni ├«n timp ce infec╚Ťia este tratat─â sau dac─â sporii de mucegai care ├«i infecteaz─â sunt rezisten╚Ťi la medicamente ├«n primul r├ónd. Studiul nostru arat─â c─â ambele c─âi de infec╚Ťie sunt posibile ╚Öi confirm─â ├«ngrijorarea c─â sporii de mucegai prerezisten╚Ťi din mediu pot p─âtrunde ╚Öi infecta pl─âm├ónii oamenilor, cauz├ónd boli tot mai greu de tratatÔÇŁ, a declarat dr. Johanna Rhodes, de la ImperialÔÇÖs MRC Centre for Global Disease Analysis din cadrul ╚ścolii de S─ân─âtate Public─â.